Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 30. oktober 2004 kl 21.10 Niern: Min siste film

Én kvinne og ett kamera

Den aldrende skuespillerinnen Maria (Hannelore Elsner) åpner sitt hjerte for åpent kamera
Den aldrende skuespillerinnen Maria (Hannelore Elsner) åpner sitt hjerte for åpent kamera
Den tyske skuespillerinnen Hannelore Elsner har i "Min siste film" en rolle de fleste skuespillerinner ville gitt hva som helst for: Hun spiller Maria, en aldrende skuespillerinne som forteller om sitt liv, sine menn og sin karriere for åpent kamera.

Man vil kanskje tro at en film som kun viser en kvinne som pakker kofferten, og snakker om sitt liv ville være kjedelig. Men slik er det ikke. Vi blir mer og mer interessert i henne som står der og snakker til, og om, mennesker som har vært sentrale i livet hennes: regissøren hun var gift med i mange år, og som hun fortsatt arbeider sammen med i en tv-serie, fotballtreneren som var forelsket i henne, og politikeren som hun hadde et hemmelig forhold til.

Mens alle disse avsløringene kommer for en dag, pakker hun noen få ting, men vi får ikke vite hvor hun har tenkt å reise.

Intime detaljer
I utgangspunktet er det ikke meningen at "filmen" skal vises, og derfor tar Maria sjansen på å fortelle intime detaljer fra livet sitt. Hun er urolig over å bli gammel, og hun snakker om vennskapet med Bess, en kvinne hun har kjent siden skoledagene. Avsløringene om hennes datter er så private at hun helst ser at ingen før høre det – selv ikke den unge kameramannen. Men profesjonell som hun er, kan hun ikke se bort fra at publikum vil få tilgang til filmen, og derfor gjør hun alt hun kan for å være underholdende.

Om filmen
Selvsagt trengs det en fantastisk skuespillerinne til en slik film, og Hannelore Elsner er et riktig valg. Hannelore Elsner vant alle filmpriser Tyskland har å by på for sin rolle i "Die Unberührbare", og regissøren Oliver Hirschbiegel, som hadde regien på "Das Experiment", var ikke i tvil om at Hannelore Elsner var rett person for dette "one woman-showet" av en film.

Tysk drama monolog (2002)
Originaltittel: "Mein letzter Film"
Med: Hannelore Elsner, Wanja Mues
Regi: Oliver Hirschbiegel
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78