Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 8. februar 2010 kl 20.15 Klasse 10 B

Må finne riktig motivasjon

Magnus får et gjennombrudd da han får tilbud om å ta samfunnsfagprøven muntlig i stedet for skriftlig. (Foto: Strix)
Magnus får et gjennombrudd da han får tilbud om å ta samfunnsfagprøven muntlig i stedet for skriftlig. (Foto: Strix)
Klasse 10 har nå kommet halvveis ut i prosjektet, og for mange begynner det faglige å løsne. Men for Magnus og Soma går det ikke like lett.

I forrige semester var Magnus borte 49 av 85 skoledager, men er nå fast tilbake på skolebenken. Miljøet i klassen er blitt mye bedre, og han føler seg mer velkommen.

Når det gjelder det faglige, sliter han med lese- og skrivevansker. Dette vil samfunnsfaglærer Thomas gjøre noe med. Han gir Magnus en muntlig prøve i stedet for en skriftlig – og resultatene blir overveldende for dem begge.

Norsk-kurdiske Soma sliter også med skrivingen, spesielt i norskfaget. Norsklærer Harald har derfor gitt henne en glosebok hvor hun skal skrive alle ord hun ikke forstår eller synes er vanskelig. Han motiverer henne også til å skrive en stil om det Soma selv synes er viktig – og nok et lys er tent!

Om serien
Kan man heve en svak skoleklasse ved å sette inn noen av Norges dyktigste pedagoger og gi dem et ekstremt høyt mål? Klasse 10 b ved Sten-Tærud skole i Skedsmo kommune har tatt utfordringen. I løpet av vårsemesteret skal de gå ut fra grunnskolen som en av de beste klassene i landet.

Ti mandager fremover følger vi elevene i deres siste semester på grunnskolen. Målet er å gå fra å være en svak skoleklasse til å bli en av landets beste. De vanlige lærerne byttes ut med ni håndplukkede pedagoger, som sammen skal sørge for å gi elevene det grunnlaget de trenger for å fullføre videregående skole.

Det er Strix som har produsert denne serien, og som har kommet seg inn bak lukkede dører i skolen. Filmteamet tilbrakte hele vårsemesteret i klasserommet til klasse 10 b. Resultatet er blitt en dokumentarserie på ti episoder.

Både elever (og foresatte) og lærere har fått se serien før premieren. Alle har uttrykt at de opplever den som en sannferdig gjengivelse av skolehverdagen. "Klasse 10 b" er en observerende dokumentar der ingenting er iscenesatt.

Norsk dokumentarserie i ti deler
Produsert av Strix
Produsent: Malin Østli, malin.ostli@strix.no, 922 53 934
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900, Publikumssevice