Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 5. september 2006 kl 20.05 Egypt

Den store Belzoni


Giovanni Battista Belzoni (1778-1823) var både ingeniør og utforsker av egyptiske antikviteter. Dessuten var han nesten to meter høy, og etter at han av politiske årsaker måtte flykte fra Italia til England, opptrådte han som sterk mann på sirkus. Styrken hans kom godt med når han senere skulle frakte blytunge egyptiske monumenter til London.

Belzonis kunstnernavn var "Samson fra Patagonia", og høydepunktet i sirkusnummeret var en spesialkonstruert jernramme med 12 mennesker på som Belzoni bar rundt i manesjen. Men han ble lei av sirkuslivet, og sammen med kona Sarah dro han til Malta i 1812. Der fikk han høre at pasjaen av Egypt trengte en vanningeniør. Pasjaen Mohammed Ali var svært vestlig orientert og ønsket å gjøre noe godt for det fattige folket sitt. Men møtet mellom Ali og Belzoni ble ikke helt vellykket. Belzonis forslag med oksedrevne vannpumper falt ikke i god jord.

Belzoni fikk imidlertid bli en stund i Egypt, og snart møtte han en europeer som hadde reist til steder i Egypt ingen andre europeere hadde sett. Han beskrev både Abu Simbel-tempelet i Nubia og en del av en kolossal statue kjent som "Den unge Mamnon" i Luxor for Belzoni, som ble i fyr og flamme. Han ba Henry Salt, den britiske konsulen, om lov til å flytte kolossen til England. Salt samtykket, og lovte også å stå for finansieringen. Noen dager senere, bare utstyrt med fire påler og noe tau laget på stedet, seilte Belzoni nedover Nilen til Luxor, og fant statuen.

Etter tre uker med hindringer i veien hadde Belzoni bysten trygt på en båt med kurs for England. Statuen var ni fot høy. Operasjonen er blitt beskrevet slik: "Han håndterer massive monumenter med samme letthet som andre håndterer småstein, og egypterne ser på ham som en levende kjempe, for han er over seks og en halv fot høy. De tror han er en trollmann".

Neste søndag fortsetter historien om Den store Belzoni.

Om serien
BBC har laget denne dramadokumentaren i seks episoder som tar for seg det gamle Egypt, og mennesker som er blitt fascinert og inspirert av både historiene og oppdagelsene. De to første programmene handler om den britiske arkeologen Howard Carter og jakten på Tuthankamuns grav.

I program tre og fire møter vi eventyreren og vanningeniøren Giovanni Belzoni som etter hvert fant gravplassene både til Ramses II og Seti I, for øvrig den fineste og best bevarte graven som er funnet i "Kongenes dal".

I program fem og seks handler det om arbeidet med å tyde skrifttegnene som fantes overalt. Hvilke hemmeligheter skjulte det seg bak hieroglyfene?

Alle programmene har tilbakeblikk på Egypts historie. Konger, dronninger og vanlige folk blir gjort levende for oss.

Britisk dramadokumentar, produsert av BBC
Norske kommentarer: Frode Stang
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78