Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 7. oktober 2009 kl 19.55 Folk: Ikke bare Mossa

Frøken Hjertegod


"Ikke bare Mossa": Ingrid "Mossa" Evertsen byr på seg selv. Vi får høre historien om da hun som kafévert fikk norsk presse til å tro at Bruce Springsteen skulle ha konsert på Prelaten i Tromsø. (Foto: Torbjørn Krane)
Ingrid Evertsen er kjent som Mossa, den frittalende Rorbua-kjerringa som avbryter programlederen og forteller folk ubehagelige sannheter. Den virkelige Mossa er bydama Ingrid som forlot Tromsø og bosatte seg i et lite fiskevær på Senja.

For åtte år siden flyttet byjenta Ingrid fra Tromsø til det lille fiskeværet Mefjordvær på Senja.
Her, på yttersida, bor hun sammen med fiskeren Alf Helge Abelsen. Der har den populære dama har gjort seg såpass bemerket at hun er blitt valgt inn i både kommunestyre og formannskap i Berg kommune.

En som bryr seg
Og det er nettopp Ingrids sosiale engasjement og vilje til å bry seg om andre mennesker dette programmet handler om. På Senja kjemper hun for at bygdefolk skal få gruslagt veien slik at den blir kjørbar. Her bryr hun seg når Ragna på 85 år har ramlet ut av senga på gamlehjemmet og slått seg stygt. Og her ute får hun bygdefolket med seg for å arrangere støttekonsert og innsamling til krigsofre i Gaza.

Men er du oppvokst i en by vil det alltid være noe du savner når du bor i ei lita bygd. Ingrid forteller at hun kan våkne om natta bare av stillheten. Eller motsatt, av at stormen uler og bølgene bryter mot moloen. Da lengter hun tilbake til svevestøv og eksos, til asfalt og kaféliv med venner i byen.

Byr på seg selv
Mossa, og Ingrid, byr på seg selv. Vi får høre historien om da hun som kafévert fikk norsk presse til å tro at Bruce Springsteen skulle ha konsert på Prelaten i Tromsø. Vi blir med henne ut i den storslåtte Senja-naturen, og vi er også til stede når hun forsøker å overrekke en sjekk på to millioner kroner til krigsofre i Gaza, men blir nektet innreise av israelske myndigheter.

Egenprodusert dokumentar, NRK (2009)
Programansvarlig: Bård Gudmund Tennevik-Hansen , tlf. 99 55 58 43
Programredaktør: Oddbjørn Rosnes, tlf 478 15 458 oddbjorn.rosnes@nrk.no
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf 23 04 41 01/975 252 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no