Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 26. januar 2002 kl 22.45 Presidenten

Nye takter

Presidenten (Martin Sheen) har satt ned foten. Nå vil han vise politisk handlekraft, blant annet ved å legge fram et kontroversielt forslag til ny narkotikalovgivning.
Presidenten (Martin Sheen) har satt ned foten. Nå vil han vise politisk handlekraft, blant annet ved å legge fram et kontroversielt forslag til ny narkotikalovgivning.
Presidenten er full av pågangsmot etter at han og staben besluttet å legge om den politiske strategien og forlate den populistiske forhandlingslinjen. Nå vil han demonstrere sin politiske handlekraft, blant annet gjennom et dristig forslag til ny narkotikalovgivning.

Presidenten vil redusere strafferammen for narkotikaforbrytelser og i stedet bruke mer penger på forebygging og rehabilitering for å bekjempe problemet. Det er en linje som garantert vil møte motstand i kongressen, og presidenten blir også advart om at han vil få folket mot seg.

Toby får i oppdrag å ta en samtale med sin ekskone, som er medlem i kongressen, for å finne ut hva slags syn hun har på saken. Stabssjef Leo går på sin side med på å bli hovedtalsmann for presidentens kontroversielle narkotikapolitikk, en rolle han er lite komfortabel med på grunn av sine egne tidligere rusproblemer

Om serien
"Presidenten" (The West Wing) vant hele ni priser under Emmy-utdelingen i september 2000 og ble dermed den mestvinnende produksjonen i prisens historie. Serien hadde premiere i USA høsten 1999 og er blitt en braksuksess både blant kritikerne og publikum i hjemlandet. Sesongstarten høsten 2000 ble fulgt av hele 38 millioner seere og var det mest sette programmet denne uken over hele USA.

I "Presidenten" følger vi presidenten (Martin Sheen) og hans lojale stab i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det "hemmelige" spillet i amerikansk politikk.

President Josiah Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm - bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Stabssjefen Leo McGarry (John Spencer) er presidentens nærmeste allierte og fortrolige. Han har en jordnær forstand og en sikker nese for det som rører seg blant folket. Han har ingen overdreven respekt for presidenten, men forsvarer ham i utad i ett og alt.

Stabens nestkommanderende er Josh Lyman (Bradley Whitford), en dreven valgkampstrategiker som tillegges mye av æren for at Bartlet ble valgt til president. Imidlertid skaper han ofte høye bølger med sine sterke meninger.

Pressesekretæren C.J. Cregg (Allison Janney) er ekspert på å avlede pressens nærgående spørsmål med stil og dyktighet. Hun arbeider for kommunikasjonssjefen Toby Ziegler (Richard Schiff), som er en uformell fyr med en kynisk sans for humor.

Sam Seaborn (Rob Lowe), Tobys nestkommanderende, har to interesser: Politikk og kvinner. Han utformer med letthet engasjerte erklæringer og taler for presidenten, men detaljene er ikke hans sterke side.

Mandy Hampton (Moira Kelly) er presidentens markedssjef. Hun er en meget begavet politisk rådgiver med tusen jern i ilden og snakketøyet på høygir. Hun og Josh har tidligere hatt et forhold.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av - men til tider også på tross av - det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51

Bilde
Presidenten (Martin Sheen) har satt ned foten. Nå vil han vise politisk handlekraft, blant annet ved å legge fram et kontroversielt forslag til ny narkotikalovgivning.