Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 25. januar 2011 kl 21.30 Bokprogrammet: Bøker fra fengslet

Erfaringer fra fengslet


Bokprogrammet møter to svært forskjellige forfattere denne uken. De har en ting felles, nemlig at de begge har skrevet bøker ut fra sine egne erfaringer med å sitte i fengsel.

En norsk mann i midten av 20-årene har skrevet en bok under pseudonymet John Mangler. Han sitter inne for et drap han begikk da han var 18 år gammel. I dommen nevnes dyssosiale trekk og voldsom brutalitet. Han fikk en dom på 15 år og har sittet i isolasjon i flere av dem.

Boken han har skrevet, "Isola", er en tekst- eller diktsamling med delvis sinte og aggressive, små selvportretter. Dypest sett handler likevel boken om eksistensiell isolasjon.

Fange på flukt
-Skrivingen har vært en type terapi for meg, sier den norsk-tyrkiske forfatteren Izzet Celasin, som høsten 2010 kom ut med sin andre bok som beskriver erfaringene fra opphold i tyrkiske fengsler. "Ingenmannsland" er en skjønnlitterær roman som handler om en yrkesmilitær som blir en ulydig soldat og havner i fengsel.

Izzet Celasin ble satt i fengsel etter militærkuppet i 1980 da generalene overtok makten i Tyrkia. Han fikk en dom på 13 års forvaring som politisk opposisjonell. Etter fem år ble han prøveløslatt for å avtjene verneplikten, men rømte fra Tyrkia og fikk politisk asyl i Norge i 1988.

Egenprodusert litteraturprogram (2011)
Programleder: Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt Anja Nylund Hagen , tlf 911 64 716
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no