Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 5. juli 2004 kl 19.30 Villdyr og villmark

Jage isbjørn med stokk

Jaging av innpåslitne isbjørner med Nikita-metoden: med en kjepp og en god porsjon pågangsmot…(Foto: Arne Nævra)
Jaging av innpåslitne isbjørner med Nikita-metoden: med en kjepp og en god porsjon pågangsmot…(Foto: Arne Nævra)
Én ting er å ha en av verdens tetteste isbjørnbestander rundt seg på alle kanter, en annen ting er å ferdes blant dem til daglig, uten skarpe våpen, kun med en kjepp i nevene og en pepperspray i lomma – for sikkerhets skyld.

I nesten to måneder levde naturfotografen Arne Nævra sammen med en russisk forsker og filmkollega på en hytte på en utpost i russisk Arktis.

- Jeg hadde drømt om å komme til Wrangeløya i mange år, sier Nævra. - Jeg visste det var mange isbjørner senhøstes, før isen kommer og frigjør dem fra flere ukers ufrivillig fangenskap på øya. Jeg visste også at en gammel kjenning av meg, russeren Nikita Ovsyanikov, har en temmelig uvanlig omgang med disse bjørnene. Men å se og filme dette, og selv få verdens største rovdyr på to meters hold – uten å bære skarpe skytevåpen, er sterkt, sier Nævra.

Et dilemma
I de to programmene herfra skal vi også møte en liten isbjørnunge som kommer til hytta. Den har mistet moren sin og blir mer og mer tillitsfull, eller rettere sagt sulten. Arne og Nikita får et dilemma. Skal de følge de uskrevne lovene som gjelder for isbjørn og ikke gi den mat? Da vil den ha dårlige odds for å klare seg gjennom den kalde, mørke polarnatta som nærmer seg for hver dag. Eller skal de si at slike regler ikke gjelder for en så spesiell situasjon?

Om serien
I sommer blir det gjensyn med "Villdyr og villmark", en storslått serie fra naturfotografen Arne Nævras hånd. – En blanding av adventure og klassisk naturfilm, sier Nævra. - Jeg prøver å formidle den entusiasmen jeg har når jeg møter alt fra isbjørner til fjellgorillaer på kloss hold.

I serien skal vi blant annet til russiske villmarker. I de to første programmene besøker vi Kamtsjatkas eventyrlandskap, med urørt natur, varme kilder og vulkantopper. Dyret som Arne Nævra har avtalt møte med her, er den russiske brunbjørnen.

Vi får også oppleve oppsiktsvekkende scener med Nævra, sammen med en russisk forsker som lever blant flere titalls isbjørner på en øy i Russisk Arktis.

Senere tar Nævra oss med til stevnemøte med fjellgorillaene i Ruanda, tigeren i India, orangutangen på Borneo og til sist kjempeelgen i Alaska.

Dokumentarserie produsert for Naturredaksjonen, Faktaavdelingen
Programansvarlig: Arne Nævra, tlf: 32 85 44 40, 99 25 37 38 naevra@online.no
Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83