Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 24. mai 2005 kl 00.10 Houdini, ein flørt med døden

Magikeren Houdini

Ekteparet Bess og Harry Houdini i filmen
Ekteparet Bess og Harry Houdini i filmen "Houdini – ein flørt med døden".
Harry Houdini ble en av de største magikerne verden noensinne har sett. I denne biografien får vi innblikk i hans karriere og privatliv, særlig det turbulente forholdet til hans kone Bess.

Harry Houdini het egentlig Ehrich Weiss. Han var født i Budapest i 1874 som ett av sju barn, og da han var fire, emigrerte familien til USA.

Som 20-åring begynte Ehrich, som nå kalte seg Houdini, å vise fram sine kunster som magiker. Han startet duoen Houdini Brothers sammen med sin yngre bror Theo, og de opptrådte i forlystelsesparker og ølhaller. I denne perioden traff han Bess som han giftet seg med bare to uker senere. Bess tok over Theos plass som Houdinis partner, og paret ble etter hvert svært anerkjent, også internasjonalt.

En av Houdinis spesialiteter var å komme seg løs fra tunge kjettinger som var låst fast rundt kroppen hans mens han var nedsenket i en trang beholder med vann. Det var også dette stuntet som ble Houdinis bane. På Halloweendagen i 1926 døde han av skadene han pådro seg.

Hele verden var i sjokk, og Bess bestemte seg for å ha en årlig seanse hvor hun gjennom spiritisme ville mane fram sin ektemann. På Halloweendagen ti år etter Houdines død gikk denne seansen direkte på radio. Denne danner rammen rundt historien vi får presentert i kveldens Nattkino.

Amerikansk spillefilm fra 1998
Originaltittel: Houdini
Regi: Pen Densham
I rollene: Johathon Schaech, Stacy Edwards, Paul Sorvino, Rhea Perlman
Pressekontakt: Hilde Ljøentlf. 23 04 72 36