Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 28. oktober 2002 kl 23.20 Lesekunst: Mellom to verdener

De mørke steder på jorden

Gunnar Grøndahl gir oss de store linjene i verdenslitteraturen (NRK-foto: Ole Kaland)
Gunnar Grøndahl gir oss de store linjene i verdenslitteraturen (NRK-foto: Ole Kaland)
De mørke steder på jorden, hvor skulle det være? I en av sine bøker tar Joseph Conrad oss med på en reise oppover Kongofloden i en utrangert elvebåt. Det er på 1890-tallet. Kapteinen om bord heter Marlowe. Han representerer kolonimakten. På flere måter foretar Marlowe en reise inn til ”Mørkets hjerte”, som Conrad kaller boka si. Og det Marlowe finner, er skremmende…

Femti år senere utkommer det en bok i Nigeria, som beskriver hvordan noen landsbyfolk opplevde det, da europeerne dukket opp i området. Chinua Achebes bok, ”Mønsteret rakner”, regnes som den viktigste boka i Afrika i forrige århundre.

Mellom disse to verdener, kolonimaktenes verden og ”de andres” verden, beveger dette niende programmet i serien ”Lesekunst” seg. Det handler om forfattere som står med ett ben i to verdener, i to kulturer. Men det handler også om litteratur som stiller ulike kulturer opp mot hverandre, såkalt postkolonial litteratur.

Hvor befinner så de mørke stedene på jorden seg? Conrad svarer: ”En reise inn til ”Mørkets hjerte” vil føre oss til mørke tider i vår historie, og mørke steder i vårt sinn. Gunnar Grøndahl er programleder.

Om ”Lesekunst”
Programserien er et trimedialt eksperiment med sendinger både i tv og radio, og utfyllende stoff på internett. Serien er et samarbeidsprosjekt mellom NRK og landets fire universiteter.

Egenprodusert litteraturprogram i samarbeid med de fire universitetene i landet
Programleder Gunnar Grøndahl
Prosjektleder Hege Jensen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83LENKER
  • Lesekunst nett