Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 14. juli 2003 kl 15.50 Norske filmminner: Svart hav

Når fisken tar slutt

Helge Jordal og Nils Utsi
Helge Jordal og Nils Utsi
Tomt, svart hav uten tegn til fisk er tema for "Svart Hav". For 17 år siden ble filmen beskrevet som en realistisk fremtidsvisjon.

"Svart Hav" gir en dramatisk skildring om en families kamp for å overleve i Nord-Norge, etter å ha funnet ut at det knapt nok er noe fisk å hente i havet.

På den ene siden står det multinasjonale selskapet Unifish som med sine fabrikktrålere og nye fangstmetoder har tømt havet for det som er av fisk. På den andre siden står familien på tre som forsøker å overleve.

Sønnen i huset, Nils Utsi, tar seg en dag om bord i en av fabrikktrålerne. Her tiltvinger han seg adgang til matforsyningene, og truer med seg en av mannskapet, "slaven" Helge Jordal, tilbake til familien.

Så desperat blir situasjonen for den lille familien at sønnen og "slaven" går til angrep på et av fabrikkskipene. De befinner seg på sultegrensen, og filmen kulminerer i et definitivt og grusomt sluttoppgjør familiemedlemmene imellom.

"Svart Hav" er en samproduksjon mellom Arctandriafilm og Norsk Film, som realiserte "Svart Hav" sammen en gruppe filmfolk fra Honningsvåg. Honningsvåg er også stedet hvor denne spillefilmen med statlig produksjonsstøtte ble spilt inn.

Norsk spillefilm fra 1980 etter Ragnar Mikkelsens roman
Regi: David Wingate
I rollene: Nils Utsi, Roald Kristiansen, Anne Gullestad, Helge Jordal og Hans Vidar Lindseth
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36