Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 4. februar 2001 kl 19.30 Spillerom: Sigøynersangerinne i Oslo

Spillerom: Sigøynersangerinne i Oslo

NRK2 søndag 4. februar kl 19.30
Spillerom: Verdensdamer i Oslo

Sigøynersangerinnen Vera Bilá i Jakob-kirken

4. november i fjor gjestet Europas store sigøynersangerinne Vera Bilá festivalen Verden i Norden. Den vakre, røykfylte stemmen hennes fylte Jakob-kirken med sorgmuntre sanger om store tragedier, sorg, røde roser og sort hår. Hennes fengende musikk har inspirasjon fra blues, sigøyner-rhumba og latinamerikanske rytmer.

Tsjekkiske Vera Bilá (1954-), som er blitt kalt \"sigøynermusikkens Ella Fitzgerald\", har sunget så lenge hun kan huske. Hun er født i en liten sigøynerlandsby i Böhmen i hjertet av Øst-Europa. Som barn opptrådte hun sammen med sin far, som spilte fiolin.

Det tsjekkiske folkemusikkbandet Nerez så Vera opptre med bandet Kale på midten av 80-tallet. De kjente tsjekkiske musikerne ble så imponert at de inviterte Vera og slektningene hennes i bandet Kale med som gjester på sine konserter. Snøballen begynte å rulle, og de fikk platekontrakt med det internasjonale plateselskapet BMG.

Internasjonal suksess
Debut-albumet \"Rom-Pop\" ble først utgitt i Tsjekkia i 1995. Platen ble en internasjonal suksess, og til forskjell fra kommersielle, spansk-inspirerte band som for eksempel Gypsy Kings, representerte \"Rom-Pop\" en mulighet for \"vanlige folk\" til å lytte til musikk skrevet for og beregnet på sigøynere. Oppfølgeren heter \"Kale Kalore\" og kom i 1998.

- Musikk er en del av livet og uløselig knyttet til vår historie, sier en av medlemmene i Kale.

NRK2 søndag kl 19.30

Egenprodusert konsertopptak
Programleder Knut Borge
Prosjektleder Tone Winje
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Vera Bilá - Europas sigøynersangerinne nummer én. (Foto: Nikola Tacevski)