Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 20. august 2007 kl 19.55 Faktor: Lensmannen, Allah og kjærligheten

Lensmann og muslim

Lensmann Jens Vidar Bjørkdeal feirer 17. mai sammen med kona Amon og døtrene Shahed og Hanna hjemme i Brattvåg. (Foto: NRK)
Lensmann Jens Vidar Bjørkdeal feirer 17. mai sammen med kona Amon og døtrene Shahed og Hanna hjemme i Brattvåg. (Foto: NRK)
Jens Vidar Bjørkedal (53) er Norges første og eneste muslimske lensmann. Han arbeider i Haram på Sunnmøre, men savner Libanon hvor han møtte kona Amon.

For Jens Vidar Bjørkedal er det ikke noe mer merkverdig å være norsk muslim enn å være lensmann, og kombinasjonen er helt grei.

Ingen risiko
Etter 11. september 2001 ble Jens Vidar Bjørkedal omtalt i media som Norges første muslimske lensmann. Da hadde han alt fungert som lensmann i Haram, Brattvåg i to år, uten at noen hadde gjort anskrik av den grunn.

Verken kollegene på lensmannskontoret i Brattvåg eller lokalbefolkningen så det sensasjonelle i kombinasjonen lensmann og muslim. De kjente Bjørkedal som en solid politimann, ikke som en potensiell sikkerhetsrisiko.

Den store kjærligheten
Det var den store kjærligheten som førte Bjørkedal til Allah og Koranen. I 1997 fant den daværende FN-soldaten sin Amon i fjellbyen Shebaa i Sør-Libanon, på grensen til Israel og Syria. Jens Vidar Bjørkedal var kaptein og troppsjef i den norske FN-styrken i byen, mens Amon Daher var lærer.

I løpet av 1998 utviklet det seg et hemmelig kjærlighetsforhold mellom den sunnimuslimske kvinnen og offiseren som hadde fått ordre om å "holde avstand til sivilbefolkningen". Samme år ble det slutt på det norske engasjementet i Libanon, og sommeren 1999 reiste den norske politimannen tilbake til Libanon, giftet seg med Amon og ble muslim.

Vil tilbake
I mandagens Faktor blir vi med Amon (40), Jens Vidar (54) og de to døtrene, Shahed Randine (6) og Hanna (4) til Haram, Brattvåg. De forteller om den dramatiske historien fra Libanon sist sommer, da Jens Vidar trodde han skulle miste Amon og barna.

Vi får også høre om deres drøm om en gang å bosette seg i Libanon. En drøm om et lite hus i pinjeskogen, med utsikt over Middelhavet. Men da må det først bli fred i det
lille landet som i snart 30 år har vært herjet av krig og borgerkrig, og som en gang ble kalt Midtøstens Sveits.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Program Riks, Tyholt (2007)
Programansvarlig: Dag Hermansen
Prosjektleder: Henning Skjæret
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no