Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 29. desember 2002 kl 21.25 Genanse og verdighet

Scenetriumf blir tv-drama

Kai Remlov spiller lektor Elias Rukla i
Kai Remlov spiller lektor Elias Rukla i "Genanse og verdighet". (NRK-foto: Ole Kaland)
Nationaltheatrets sceneversjon av Dag Solstads roman ”Genanse og verdighet” ble bejublet av kritikerne og belønnet med flere priser. Samtlige forestillinger gikk for fulle hus. I romjulen byr NRK Drama på en halvannen times tv-versjon av stykket.

Aldri tidligere har noen av Dag Solstads bøker blitt dramatisert for scenen, og i utgangspunktet fortonet det seg som et halsbrekkende prosjekt regissør Marit Moum Aune ville gi seg i kast med. Dag Solstad selv fryktet at ideen var dumdristig.

Men Aunes bearbeidelse av ”Genanse og verdighet” til teatermonolog, med Kai Remlov i hovedrollen, ble braksuksess for Nationaltheatret. Fra urpremieren 2. september 2000 fram til sommeren 2002 ble det vist i alt 100 utsolgte forestillinger. Nationaltheatret har nå satt opp 15 ekstraforestillinger på spilleplanen i januar og februar 2003.

NRK Drama har tatt med seg Nationaltheatrets scenedekorasjon inn i studio i Nydalen og spilt inn stykket uten publikum. Også tv-versjonen er bearbeidet og regissert av Marit Moum Aune.

Elias Rukla møter veggen
En mann går amok i skolegården med en defekt paraply. Hvorfor gjør han det?

Dette er utgangspunktet for historien om Elias Rukla, en lett forfyllet og stakkarslig lektor på 53 år. I en dobbelttime i norsk forsøker han å gjennomgå Ibsens ”Vildanden” for en komplett likegyldig gymnasklasse. Ute i skolegården like etterpå blir han overmannet av desperasjon, utløst av at paraplyen ikke vil samarbeide. Det svartner helt for ham, han denger løs på fontenen i skolegården og skjeller ut en elev som tilfeldigvis bivåner opptrinnet.

For Elias Rukla er denne lille skandalen en katastrofe, et vendepunkt i livet. Herfra får vi ta del i hans tanker om hvorfor livet ble som det ble. Beretningen spenner fra hans ungdomstid som filosofistudent, møtet med kjærligheten og utviklingen mot nåtidens sammenbrudd.

Forestillingen har hovedsakelig form av en indre monolog der hovedpersonen betror seg til publikum. Et av stykkets dristigste grep er å gjøre Ruklas drømmekvinne Eva Linde til en stum rolle, tolket av Nasjonalballettens Ingrid Lorentzen i uttrykksfulle dansescener.

Priser og kritikerros
For idé, konsept og dramatiserting av ”Genanse og verdighet” ble Marit Moum Ane tildelt Hedda-prisen 2001. Hun vant også Natt og Dags teaterpris, Osloprisen, og sammen med Kai Remlov mottok hun Skandinavisk Nasjonalteaterpris 2000.

”Minneverdig genanse” (VG, terningkast 5)
”Kai Remlov gjør en kjempeprestasjon i skildringen av Elias Rukla” (Aftenposten)
"Oppsetningen er stor, uvirkelig vakker" (Dagsavisen)
"En seier for Kai Remlov (Dagbladet)

TV-versjon av Nationaltheatrets forestilling etter en roman av Dag Solstad
Regi og bearbeidelse: Marit Moum Aune
Medvirkende: Kai Remlov og Ingrid Lorentzen
Prosjektleder NRK Drama: Bitte Monn-Iversen
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99