Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 5. mars 2000 kl 18.30 Newton

Newton (ttv)

NRK1 søndag 5. mars kl 18.30
Newton (9:17)

Et blikk ut i verdensrommet

I deg er det Newton spesial, og vi tar igjen turen ut i verdensrommet. Synlig lys i atmosfæren er bare en liten del av det totale strålingsspekter. Hva mer finnes det der ute? Og er det liv i universet rundt oss?

Synlig lys er én ting, men for å få et mer fullstendig bilde av hva som befinner seg ute i atmosfæren, må det benyttes radiobølger, infrarød stråling og gammastråler. Ved hjelp av disse strålene blir bildet av enkeltstjerner, galakser og stjernetåker mer fullstendig enn hva det synlige lys gir inntrykk av.
Melkeveien er vår stjernetåke. Både sola og de planetene vi kjenner best, tilhører Melkeveien. Avstanden mellom planetene og sola, målt i lysår, gir en idé om hvilke uendelige avstander og størrelser vi er en del av. Og Melkeveien, som består av omtrent hundreogfemti milliarder stjerner, er bare en liten del av universet. Det fins nemlig flere galakser i universet enn stjerner i Melkeveien! Det er noe å gruble litt over!
Er det rester av eller muligheter for liv i universet rundt oss? Det er et spørsmål som mennesket har tumlet med i generasjoner - uten å ha funnet noe sikkert svar på. Planet etter planet blir vurdert for å finne ut om de inneholder de kjemiske forbindelsene som er betingelser for liv.

NRK1 søndag kl 18.30

Egenprodusert populærvitenskapelig program fra Barneredaksjonen i NRK1
Programleder Ole André Sivertsen
Regi: Trine Aune
Prosjektleder; Kirsti Asskildt
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53