Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 27. november 2008 kl 19.00 Migrapolis: Usynlige krefter

Sjamanisme, varme hender og feng shui

Heidi Persdatter Greiner Haaker er sjaman. (Foto: Arne Ranaas, NRK)
Heidi Persdatter Greiner Haaker er sjaman. (Foto: Arne Ranaas, NRK)
Vi lever i et rasjonelt samfunn der fornuften stort sett råder. Noen søker likevel uvanlige løsninger for å hjelpe seg selv eller andre. Vi møter en sjaman, en kvinne med varme hender og en som jobber med innredning etter feng shui-prinsipper.

Heidi Persdatter Greiner Haaker er same bosatt i Oslo – og sjaman. Hun forteller at hun var 19 år da hun merket at hun hadde spesielle evner. Hun kunne ha grusomme drømmer om barnedrap og voldtekter. Hun var ofte et av ofrene. I motsetning til andre som har vanlige mareritt, kunne hun lese om det i avisa dagen etter.

Hun ville bli sjaman for å finne en "av og på"-knapp, sier hun. Det ble slitsomt med ulike energier i kroppen hele tiden.

Nå hjelper hun blant annet folk med å bli kvitt brysomme "ånder" som ikke vil forlate gamle hus. Hun sier hun renser huset.

- Jeg kan ikke bevise noe, annet enn at huseierne kan kjenne at det er godt å komme tilbake etter at jeg har vært der, sier hun.

Vann fra hendene
Susanne Ertsland Tønnessen har varme hender.(Foto: Brede Røsjø, NRK)
Susanne Ertsland Tønnessen har varme hender.(Foto: Brede Røsjø, NRK)
Susanne Ertsland Tønnessen, har varme hender. Det oppdaget hun for tre år siden, da hun følte hun hadde stagnert i livet og ringte en numerolog - en tallmystiker - for å få hjelp.

Numerologen sa mye om livet hennes som Susanne følte stemte. I tillegg fikk hun vite at hun var en naturlig healer med enorme krefter i hendene.

Dette var en spesiell beskjed å få for den 27 år gamle markedssjefen i et firma i oljebransjen.

- Dagen etter begynte hendene mine å brenne, forteller Susanne. Hun kunne ikke holde dem inntil kroppen fordi det var så varmt. Da det begynte å renne vann fra hendene, ble hun redd.

Hun skjønner at andre synes det er sprøtt, det synes hun selv også. - Her kommer jeg med "the spooky hands", fleiper hun. Nå helbreder hun folk på fritiden.

Feng shui
Nina Wolther lever av å hjelpe folk med å innrede husene sine og rette på omgivelsene etter prinsipper i feng shui.

- Feng shui er kunsten å balansere en positiv energiflyt for å skape god helse, harmoni og velstand, sier Nina.

Prinsippene er hentet fra den mange tusen år gamle kinesiske filosofien om yin (feminin energi) og yang (maskulin energi).

Selv ønsket hun å finne en ny vei i livet da hun satt nyskilt i et flott designerhjem og var ulykkelig. Hun hadde jobbet som designer og makeup-artist. Da hun fant feng shui, kjente hun at alt stemte.

- Ikke sitt med ryggen mot en åpen dør. Vi trenger beskyttelse i form av en vegg i ryggen, sier Nina når hun sjekker reporter Edib Babics arbeidspult.

Egenprodusert flerkulturelt magasin (2008)
Produksjon: NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Kontaktperson i Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 – 95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900


LENKER
  • Hjemmeside