Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 28. september 2009 kl 21.35 Kautokeinoopprøret

Urettferdigheten rår

Elen, spilt av Anni-Kristiina Juuso, trygler den nye presten (Bjørn Sundquist) om hjelp, men til ingen nytte.  (Foto: Rubicon)
Elen, spilt av Anni-Kristiina Juuso, trygler den nye presten (Bjørn Sundquist) om hjelp, men til ingen nytte. (Foto: Rubicon)
Elen og hennes siida har gått til kamp mot den brutale handelsmannen i Kautokeino for å stanse det ødeleggende spritsalget. Men handelsmannen har mer makt enn samene og utnytter det på det groveste.

I en tvist om en urettferdig spritgjeld sørger nemlig den brutale handelsmannen Ruth og landsbyens nye prest for at tre av mennene i Elens siida blir arrestert, deriblant Elens ektemann. De skylder på at de tre mennene har motarbeidet dem.

Hele reinsdyrflokken blir derfor Elens ansvar, en oppgave det er umulig å klare alene. Da flokken sprer seg over alle vidder, snur hun seg til den nye presten for å be om hjelp. Men til ingen nytte. Elen nekter å stå og se på at livsgrunnlaget forsvinner ut av hendene hennes, men i kampen for å befri sin egen ektemann, blir hun selv satt i fengsel.

Ny tv-versjon av opprøret
Filmversjonen om Kautokeinoopprøret fikk strålende mottakelser av både publikum og anmeldere da den gikk på kino i 2008. TV-serien som er laget av samme regissør, Nils Gaup, er en utvidet versjon som gir et mer nyansert bilde av de involverte og rettssaken som fulgte etter den dramatiske dagen i november 1852.

Ved hjelp av ekstramateriale går Nils Gaup dypere inn i den påfølgende rettssaken etter at opprøret fant sted. Vi blir også bedre kjent med karakterene, deriblant Aslak og hans forsøk på anger før han ble halshugget.

Om serien
Som i filmen befinner vi oss på midten av 1800-tallet. I århundrer har de forblåste viddene lengst nord vært bebodd av samefolket og reinsdyrene deres. Men moderne tider er i ferd med å innta den avsides landsbyen Kautokeino, som styres av den velstående og brutale handelsmannen Carl Johan Ruth (Mikael Persbrandt).

En av de samiske gruppene (siida), ledet av den unge kvinnen Elen (Anni-Kristiina Juuso), nekter å betale en urettferdig gjeld til den nådeløse Ruth. Handelsmannen svarer med å fengsle mennene i Elens siida, og hun blir alene om å ta vare på reinsdyrene.

Elen får hjelp til å starte en rettssak som bidrar til at mennene blir løslatt, men da tar Ruth beslag i siidaens reinsdyr. Uten livsgrunnlag har ikke Elen og siidaen noe annet valg enn å gå imot Ruths krav, noe som fører til en av de mest dramatiske hendelser i nord-norsk historie.

Norsk drama i 3 deler (2008)
Regissør: Nils Gaup
I rollene: Anni-Kristiina Juuso som Elen, Mikkel Gaup som Aslak, Michael Nyqvist som presten Læstadius, Aslat Mahtte Gaup som Mathis, Mikael Persbrandt som Carl Johan Ruth og Bjørn Sundquist som presten Stockfleth
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01/97 52 52 87
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice,tlf 815 65 900 info@nrk.no