Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 30. august 2004 kl 20.35 Presidenten

"Presidenten" tar prisen

President Bartlet og hans entusiastiske stab er tilbake på skjermen mandager. (Foto: Warner Bros.)
President Bartlet og hans entusiastiske stab er tilbake på skjermen mandager. (Foto: Warner Bros.)
Den amerikanske serien "Presidenten" er inne i sin femte sesong i NRK. Så langt har den vunnet ikke mindre enn fire Emmy-er som beste dramaserie i USA. Den er også tildelt Golden Globe for beste dramaserie og har hele tre ganger vært de amerikanske fjernsynskritikernes favoritt. Til årets Emmy Awards i september tegner serien for ikke mindre enn 12 forskjellige nominasjoner.

For Aaron Sorkin som står bak "Presidenten" og for John Wells som svarer for produksjonen, er serien en triumf. Likeså for Martin Sheen som spiller president Josiah "Jed" Bartlet, en rolle han også er belønnet med en Emmy for.

President med følelser
En av de sedvanlige tornadoene herjer Oklahoma, og i ukens episode besøker Bartlet den hardt rammede delstaten. Ødeleggelsene og folks lidelser går sterkt inn på ham, og Bartlet drøyer med å vende tilbake til Det hvite hus.

Kanskje blir han borte lenger enn bra er, for i Washington DC må stabssjef Leo takle den ene krisen etter den andre. Bartlet er sterkt savnet.

Visestabssjef Josh begår en politisk tabbe han frykter vil komme til å koste demokratene dyrt. Det går så langt at hans assistent Donna begynner å frykte for hans helbred. Johs er nå til spott og spe for hele det politiske miljøet i Washington.

Om serien
I "Presidenten" følger vi Josiah Bartlet (Martin Sheen) og hans lojale stab gjennom de store og små begivenheter som preger hverdagen i Det hvite hus. Det handler ikke bare om maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det "hemmelige" spillet i amerikansk politikk.

President Josiah "Jed" Bartlet tilhører demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for at det han tror på også er til beste for landet. Til tross for det konstante presset fra ulike interessegrupper, lar han sin egen overbevisning komme først. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm, bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte stab et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av - men til tider også på tross av - det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie (2002/2003)
Originaltittel: The West Wing (Serie 5)
Kveldens episode: Disaster Relief
Produksjon: Warner Bros.
Med: Martin Sheen, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dulé Hill, Janel Moloney, Bradley Withford og Stockard Channing
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
President Bartlet og hans entusiastiske stab er tilbake på skjermen mandager. (Foto: Warner Bros.)
LENKER
  • Les mer 
  • Les mer