Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 17. januar 2007 kl 22.30 Migrapolis: Statsborgerskap

Seremoni i Tromsø

Sabina fra Albania har fått sitt norske statsborgerskap (Foto: NRK)
Sabina fra Albania har fått sitt norske statsborgerskap (Foto: NRK)
Fylkeshuset i Tromsø har hatt Norges aller første statsborgerseremoni. I feststemning – med norske flagg, nasjonalsang og masse følelser – møtte de nye borgerne opp for å gi sitt løfte og få sin nye identitet.

Sabina er opprinnelig albansk, og møtte sin mann Einar fra Harstad på Balkan da de begge jobbet for Røde Kors. Hun har bodd i Harstad i fem år, og er nettopp blitt norsk statsborger. Sabina sier at når man bor i Norge, har man de fleste rettigheter som andre, og man har virkelig tenkt gjennom det å bli norsk statsborger. Da er det ikke bare et dokument eller et pass det gjelder. Man må også føle seg litt norsk.

Bodd i flere land
Hanan Bakir fra Palestina vet at hun ble feiret med stor familiefest da hun fikk norsk statsborgerskap. Da var hun seks måneder gammel. Hun har bodd i flere land, og synes ikke at man tilhører bare ett sted. Hun føler seg som norsk, palestinsk og verdensborger. – Jeg tilhører Palestina, jeg tilhører Norge. Det er ingen kollisjoner, sier hun.

Edith fra Polen
Edith Stylo kom til Norge som barn, sammen med sin familie som rømte fra kommunistisk styre i Polen. Hun måtte reise tilbake sammen med mor og søster da moren lengtet etter hjemlandet sitt. Men Edith drømte om vesten, og lengtet etter friheten hun hadde i sin barndom i Norge. Hun måtte tilbake til Norge igjen med én gang hun fylte 18, med "one way ticket" og masse eventyrlyst.

Flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no