Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 27. desember 2007 kl 22.20 Safari

Åndelig kunst


Av tre ulike kunstnere som på ulike vis tematiserer det åndelige og mystiske, er japanske Mariko Mori først ut i "Safari". Hun bruker sine buddhistiske røtter i kunsten, og er kanskje den japanske samtidskunstneren som er best kjent i Vesten.

Med sin karakteristiske blanding av popkultur, buddhistisk meditasjon og høyteknologi er Mariko Muri lett å legge merke til. Hun er oppvokst i Japan, men bosatt i New York.

Selv om Mori ikke selv er buddhist, leker hun med sin religiøse bakgrunn i kunsten. "Safari" traff henne i Danmark, hvor hun i disse dager har en stor separatutstilling på Aarhus Kunstmuseum.

"Nær døden"-kunst
Da videokunstneren Bill Viola var seks år gammel, falt han ut i en innsjø og var nær ved å drukne. I dag, femti år senere, er han en av de meste anerkjente amerikanske videokunstnerene. Og det er tydelig at nestendrukningen har preget ham gjennom hele livet. "Safari" traff ham i en italiensk kirke tidligere i år.

Som i et svart speil
Astrologen og militærstrategen John Dee hadde et svart speil. Gjennom dette mente han å kunne kommunisere med åndeverden. Et bilde av dette speilet kan du se på Preus fotomuseum i Horten, hvor den danske kunstneren Joachim Koester stiller ut. "Safari" møtte ham i Antwerpen.

I tillegg møter vi regissøren Christian Mungui, årets gullpalmevinner i Cannes med den rumenske filmen "4 måneder, 3 uker og 2 dager", som har norgespremière 2. juledag. Vi skal også til arkitekten Carl-Viggo Hølmebakks utkikksplattform "Sohlbergplassen" i Rondane.

Egenprodusert kunst- og kulturmagasin fra NRK Kultur (2007)
Programleder: Jeannette Platou
Prosjektleder: Jo Raknes
For ytterligere spørsmål: Vaktsjef Ales Ree, 913551803/23042493
Kontaktperson Programinfo: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900