Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 3. juli 2006 kl 20.55 Niern: Ørneredet

Spennende krigsfilm

Den amerikanske offiseren Morris Schaffer spilles av Clint Eastwood.
Den amerikanske offiseren Morris Schaffer spilles av Clint Eastwood.
"Ørneredet" formidler en fengslende historie om krig og spionasje. Alistair MacLean, spenningsforfatteren framfor noen, har skrevet filmmanuset. I hovedrollene møter vi Richard Burton og Clint Eastwood.

En amerikansk general som skal lede den planlagte allierte invasjonen i Europa, er skutt ned av tyskerne. Han er pågrepet og blir holdt fanget i Hohenwerfen, hovedkvarteret til SS og Gestapo i det sørlige Tyskland. Slottet - eller festningen - er ansett for å være uinntagbart. Og det er ikke mulig å komme hit med andre framkomstmidler enn kabelbane eller fallskjerm. Dessuten holdes det nøye kontroll med hvem som prøver å innta "ørneredet" fra den strengt bevoktede landsbyen nedenfor.

Farefullt oppdrag
Men generalen må hentes ut, og det begynner å haste. Det farefulle oppdraget blir gitt til en gruppe på sju, under ledelse av den britiske majoren John Smith ( Richard Burton) og den amerikanske offiseren Morris Schaffer (Clint Eastwood). Mary Ellison (Mary Ure), en britisk spion, spiller også en viktig rolle.

Forkledd som nazioffiserer blir gruppen droppet i fallskjerm i nærheten av festningen der den amerikanske generalen er fanget. Og mens snøstormen raser, klarer gruppen å innta
"ørneredet" og befri generalen. Men under aksjonen blir noen fra gruppen borte. Etter en halsbrekkende flukt på toppen av en slingrende kabelbane, oppdager de illevarslende tegn på at det finnes en forræder i deres midte. Noen har varslet tyskerne om planene deres. Men hvem?

Amerikansk spillefilm fra 1969
Basert på en bestselger av Alistair MacLean
Originaltittel: Where Eagles Dare
Regi: Brian G. Hutton
Pressekontakt:Hilde Ljøen, tlf. 23 04 78 53