Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 13. mai 2005 kl 20.35 Italia på menyen

Bella Italia – hurtigmat forbudt

Svenske Bo Hagström besøker Orvieto i Italia, byen der hurtigmat er forbudt. (Foto: Allan Olofsson, SVT)
Svenske Bo Hagström besøker Orvieto i Italia, byen der hurtigmat er forbudt. (Foto: Allan Olofsson, SVT)
Den svenske gourmeten Bo Hagström begir seg ut på siste reis inn i den italienske matens hjerte – i serien "Italia på menyen".

Vi skal til byen Orvieto i landskapet Umbria. Det bor 20 000 mennesker der, og kommunen vil gjerne bidra til at de lever det gode livet. Derfor har byens fedre og mødre bestemt å gjennomføre et prosjekt som fremmer det langsomme livet. Dvs. en livsstil der kvalitet og nytelse står sentralt.

Slow Food
Disse impulsene har Orvieto fått fra den såkalte Slow Food-bevegelsen som kjemper mot den industrielle strømlinjeformingen av våre matvarer og -vaner. I tråd med denne filosofien ble det innført forbud mot all hurtigmat i Orvieto.

Ordføreren fikk kastet ut både McDonald’s og andre, og skolebarna får bare mat som er produsert innenfor kommunegrensen. Oster, pølser, skinker og landbrød vises stolt fram i byens syv delikatesseforretninger.

Mer om serien
O sole mio – eller rettere – O gorgonzola, balsamico og pesto. Svenske Bo Hagström tar oss med til fargerike Italia i serien "Solens mat". Vi får med oss gjeternes kjøkkenkunster på Sardinia, en lunsj på etrusker-vis i Nord-Italia, skalldyrfest på italienske strender m.m. Serien er på fem deler, starter i nord ved Adriaterhavet og ender langt i sør.

Svensk dokumentarserie i fem deler (2003)
Originaltittel: Solens mat
Kveldens episode: Förbud mot snabbmat. Välkomna till "Slow City"!
Produsert av: Sveriges Television
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57