Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 16. august 2006 kl 23.20 Norsk rocks historie: Nr 1 i USA

Drøm blir virkelighet

Paul Waaktar-Savoy, Morten Harket og Magne Furuholmen forteller om a-has vei mot toppen. (Foto: Warner Music)
Paul Waaktar-Savoy, Morten Harket og Magne Furuholmen forteller om a-has vei mot toppen. (Foto: Warner Music)
a-ha blir bandet som på 80-tallet realiserer en gammel norsk rockedrøm. De inntar førsteplassen på Billboards hitliste i USA med singelen "Take on me". I kveld forteller Morten Harket, Paul Waaktaar-Savoy og Magne Furuholmen historien om gruppa.

Det er på 80-tallet det virkelig begynner å skje for norsk rock i utlandet. Blitz, Ungdommens hus i Tromsø og UFFA i Trondheim utvikler et nettverk med lignende steder i Europa, og "Blitzruta", som den også ble kalt, blir en viktig kanal ut i verden for norske undergrunnsband.

Satser på utlandet
Også i den mer kommersielle delen av musikkbransjen blir det satset på lansering utenfor Norge. Plateselskaper og artister tar for alvor fatt på oppgaven med å erobre det utenlandske platemarkedet. I tiende del av serien om norsk rocks historie møter vi band som Blind Date, Fra Lippo Lippi, Secret Mission, Monroes og Backstreet Girls, som forteller om sine erfaringer med å satse på en karriere i utlandet.

Om Norsk rocks historie
I sommer blir det gjensyn med "Norsk rocks historie", i alt 11 programmer. Serien ble vist første gang høsten 2004 og var et samarbeidsprosjekt mellom radio og tv.

"Norsk rocks historie" er en fortelling om en unik musikk-kultur. Det er også en fortelling om norsk ungdoms kamp for anerkjennelse og respekt i et samfunn som til tider var svært fiendtlig innstilt mot rocken.

Gjennom unikt arkivstoff og eksklusive intervjuer beveger vi oss fra 50-tall til 90-tall.

Egenprodusert dokumentarserie fra Program riks, Tromsø
Kommentarer: Per Kristian Olsen
Prosjektleder: Arvid Esperø
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


LENKER
  • Les mer