Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 11. februar 2008 kl 19.55 Faktor: En annen virkelighet

Roger og gateavisa

Roger Millerjord selger gateavisa Virkelig i Tromsø. (Foto: Yngve Olsen Sæbbe, Nordlys)
Roger Millerjord selger gateavisa Virkelig i Tromsø. (Foto: Yngve Olsen Sæbbe, Nordlys)
Gateavisa Virkelig kommer ut i Tromsø og har gitt Roger Millerjord et nytt og bedre liv etter at han begynte å selge den. I Faktor følger vi med Roger og redaktør Trond Schjefstad i produksjon og salg av gateavisas julenummer. Avisa har betydd forskjellen på liv eller død for flere hjemløse og rusavhengige.

Det er en annen og for folk flest ukjent virkelighet vi møter i dette programmet. Trond Schjefstad, universitetsutdannet datalærer, havnet på attføring. - Harddisken gikk tom, jeg var utbrent, forteller han. Schjeftstad omskolerte seg til journalist. For vel to år siden hørte han i radioen at det var startet en gateavis for rusmisbrukere og hjemløse i Oslo. Dette vil jeg gjøre i Tromsø, tenkte han. I løpet av noen uker var tanken en realitet. På to år er det gitt ut 12 nummer, siste nummer ble trykket 14000 eksemplarer. Vi snakker om en av Norges største medie-suksesser.

Livredder
Det var nesten ingen som trodde på idéen. Men i dag er det registrert over 100 personer som får selge avisen på gata i Tromsø. 30 – 40 av disse er aktive. Noen har kommet seg ut av sitt rushelvete, noen er for slitne, noen har dødd av overdoser eller som resultat av et hardt liv.
Noen av selgerne har fortalt Trond at uten gateavisen ville de vært døde i dag.

Roger, som er "superselger", ville antagelig overlevd også uten avisen, men Virkelig har gitt ham et annet liv. Nå tør han å stå fram, han slipper en hverdag som tyv og kjeltring, han har fått et verdig liv. Og at dette gjelder for flere, det kan vi lese direkte ut av kriminalstatistikken. Tallet på vinningsforbrytelser har sunket dramatisk i Tromsø.

De som klarer seg
I Faktor følger vi produksjonen av Virkeligs julenummer. Tema er "Møte med noen som har klart seg". Vi er med redaktør Trond Schjefstad ut når han intervjuer folk som har kommet seg over i en normal tilværelse, etter et helt liv som rusmisbruker. For de historiene finnes også.

Program fra NRK Program riks, Troms
Programansvarlig: Bård Gudmund Hansen, mob 99555843
Prosjektleder: Unni Ødegård, mob 91611655
Redaktør: Oddbjørn Rosnes, mob 4781 5458
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no