Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. september 2003 kl 20.25 Brennpunkt: Nordlandsnetter

Finance Credit-skandalen

Torgeir Stensrud har holdt en lav profil etter at han ble arrestert av Økokrim i fjor. I kveld forteller han om forretningseventyret. (Foto: NRK)
Torgeir Stensrud har holdt en lav profil etter at han ble arrestert av Økokrim i fjor. I kveld forteller han om forretningseventyret. (Foto: NRK)
- En eller annen burde ha heist rødt flagg i stanga og sagt: Dette er jo galemattias, sier Torgeir Stensrud, en av de tiltalte i norgeshistoriens kanskje største konkurs. Sammen med tidligere konsernsjef Nils Moe og mangeårige banksjef Thorbjørn Haug er han en av aktørene som står fram i sesongens første Brennpunkt-dokumentar som handler om Nordlandsbanken og Finance Credit.

Om få dager legger bostyret fram sin rapport om finanskarusellen, som var en av hovedårsakene til at det nord-norske fyrtårnet Nordlandsbanken gikk over ende.

Har hittil holdt lav profil
Dokumentaren viser hvordan Nordlandsbanken pøste hundrevis av millioner kroner inn i et gigantisk tapsprosjekt. Selv om banken også satt som eier, måtte det en arrestasjon til før Nordlandsbanken skjønte alvoret. Torgeir Stensrud har valgt å holde en svært lav profil etter at han ble arrestert av Økokrim i november i fjor. I kveldens dokumentar forteller han om et forretningseventyr der en kommafeil i regnskapet bedret resultatet med nesten 100 millioner kroner, uten at det fikk noen konsekvenser for Nordlandsbankens finansieringsvilje.

Overraskende enkelt
Torgeir Stensrud klarte å åpne hvelvene i Nordlandsbanken ved hjelp av sine egne medarbeidere, som også satt i styret i Nordlandsbankens Oslo-kontor. – Jeg ble overrasket over hvor enkelt det var å få de første femti millionene, sier Stensrud, som lånte penger i banken helt fram til arrestasjonen.

Egenprodusert dokumentarprogram
Programansvarlige: Svein Bæren og Arne O. Holm
Redaktør: Morten Møller Warmedal
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96