Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 13. mai 2000 kl 00.15 Nattkino: Vår kjære frøken Evers

Nattkino: Vår kjære frøken Evers (t)


NRK1 lørdag 13. mai kl 00.15
Nattkino: Vår kjære frøken Evers

Et skammens eksperiment

Det amerikanske dramaet \"Vår kjære frøken Evers\" forteller sannheten om et rystende kapittel i amerikansk medisinsk historie. I 1932 satte amerikanske myndigheter i gang et nådeløst eksperiment der 600 svarte borgere intetanende ble brukt som forsøkskaniner. Prosjektet fortsatte helt fram til 70-tallet, da skandalen omsider ble avslørt. Da var nesten åtti prosent av mennene døde.

I den dramatiserte historien om dette skammens eksperiment spiller Alfre Woodard hovedrollen som sykepleieren frøken Evers. Hun er en ung, svart kvinne som kommer i klemme mellom lojaliteten til sine overordnede på sykehuset og omsorgen for sine syke rasefeller.

Syfilis-epidemi
Tidlig på 30-tallet spredte syfilis seg med epidemisk hastighet blant afroamerikanere på landsbygda i sørstatene. På Tuskegee sykehus i Alabama, som den gang var det eneste hospitalet for svarte sørpå, ble det startet et program som i første omgang tok sikte på å behandle de syke.

Frøken Evers får i oppdrag å spre den glade nyhet til den fargede befolkningen om at de vil få gratis behandling på sykehuset. Blant mennene hun rekrutterer er en gruppe dansere som tar navnet \"Miss Evers\' Boys\", og etter hvert oppstår søt musikk mellom frøken Evers og en av mennene, Caleb (Laurence Fishburne).

Men senere går den sjokkerende sannheten opp for frøken Evers: Ingen av de 600 mennene i prosjektet mottar medisiner som kan kurere sykdommen. Med vitende og vilje unnlater legene å gi dem det nye vidundermiddelet penicillin. Hensikten er å studere hvordan syfilis utvikler seg uten behandling helt fram til pasientens uunngåelige død.

Oppdagelsen setter frøken Evers i en umulig situasjon. Hun ønsker å protestere - men hva betyr en ung, svart kvinnes ord mot de respekterte legene på sykehuset?

\"Vår kjære frøken Evers\" er basert på et Pulitzer- nominert teaterstykke av David Feldshuh.

NRK1 lørdag kl 00.15

Bilder
Alfre Woodard og Laurence Fishburne spiller hovedrollene i \"Vår kjære frøken Evers\".

Sykepleieren Eunice Evers (Alfre Woodard) rekrutterer afroamerikanske menn til syfilis-behandling på 30-tallet. Senere oppdager hun at de er ofre for et grusomt eksperiment.

Amerikansk drama fra 1997
Originaltittel: Miss Evers\' Boys
I rollene bl.a. Alfre Woodard, Laurence Fishburne og Craig Sheffer
Regi: Joseph Sargent
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Helene Amlie, 23 04 77 51