Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 28. september 2006 kl 21.35 Niern: The Man who wasn't there

Filmjuvel av Joel og Ethan Coen

Ed Crane (Billy Bob Thornton) er en uinteressert frisør i en liten søvnig by i California på 40-tallet. (Foto: Scanbox Entertainment)
Ed Crane (Billy Bob Thornton) er en uinteressert frisør i en liten søvnig by i California på 40-tallet. (Foto: Scanbox Entertainment)
Gjennom en lang og drivende god karriere har Coen-brødrene vært innom de fleste sjangre, og rekken av filmer som er kommet fra deres hånd, er nesten utelukkende av høy klasse. NRK byr på flere filmer av suksessduoen i tiden fremover.

"The Man Who Was'nt there" er en liten juvel av en film - denne gang i film noir-sjangeren.

Neste uke får vi se "Den store Lebowski" ("The Big "Lebowski"9, (5.10) og "Det store spranget" ("The Hudsucker Proxy") (7.10), mens "Barton Fink" kommer 12.10. Disse vises på NRK2.

På NRK1 får vi i nattkinoen se "O Brother, Where Art Thou" (7.10) og "Intolerable Cruelty" i søndagsfilmen (8.10).

Tørrensing
I "The Man Who Wasn't there" befinner vi oss i 1949, og hovedpersonen Ed Crane (Billy Bob Thornton) er frisør i sin svogers salong.

Ed er i ferd med å forsvinne bak sin egen røyksky. Hans kone Doris (Frances McDorman) drikker, og Ed mistenker henne for å ha et forhold til sin sjef (James Gandolfini).

En dag dukker en fremmed opp (Jon Polito), og han tilbyr god fortjeneste for dem som investerer i en ny oppfinnelse: tørrensing.

Ed bestemmer seg for å presse sjefen til Doris for penger slik at han kan slå seg opp i tørrensing-bransjen, og samtidig hevne seg på kona og elskeren. Men planen går fryktelig galt. Ved et uhell begår han et mord som Doris får skylden for. Hun ender opp i fengsel, mens Ed befinner seg i hendene på en advokat fra byen, Freddy Riedenschneider (Tony Shalhoub).

Om filmen
Filmen ble først laget i farger, men endte opp som sort-hvitt. Også i denne Coen-filmen er Oscar-vinneren Roger Deakins fotograf.

"The Man Who Wasn’t There" delte regiprisen ved Filmfestivalen i Cannes i 2001 med David Lynch og filmen "Mulholland Drive". Billy Bob Thornton glitrer i rollen som frisøren, en rolle han sa ja til før han hadde sett manuskriptet. Joel Coens kone, Frances McDormand, er sexy i rollen som frisørens kone.

Filmen er sendt tidligere.

Amerikansk drama (2001)
Originaltittel: "The Man Who Wasn’t There"
Med: Billy Bob Thornton, Frances McDormand, James Gandolfini, Jon Polito, Tony Shalhoub, Michael Badalucco
Regi: Joel Coen
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78