Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 30. mai 2002 kl 19.30 Migrapolis

Her eller der

Danseren og artisten Arlene Wilkes kom til Norge som 18-åring. (Foto: NRK)
Danseren og artisten Arlene Wilkes kom til Norge som 18-åring. (Foto: NRK)
For alle som flytter, er følelser involvert. Man har tanker og minner knyttet til alle steder man har bodd. Dersom man vokste opp på en kant av verden, og har levd lenge på andre siden av kloden, er disse følelsene svært sterke for mange. Etter en stund stiller man seg spørsmålet: Hvor er egentlig hjemme?

Etter å ha drevet butikk og jobbet 16 timers dager i 20 år, fant Asias ektemann ut at han ville tilbake til Pakistan for å nyte sin alderdom der. Han var sliten og lengtet etter sitt hjemland. For Asia og resten av familien er dette et stort dilemma. Han hadde bestandig planlagt at hele familien skulle dra tilbake, men barna er norske og vil være her. Det gjør at Asia også er blitt værende. Men når mannen er ferdig med å bygge hus i Pakistan, vil hun reise. Hun tror at det bare blir for å være på besøk for en periode. Barna og barnebarna i Norge gjør Oslo til hennes hjemby nå.

Reporter Chelliah Rajan er med når Asia Begum forsøker å få kontakt med mannen sin på telefon. – Jeg kan vanskelig forlate barn og barnebarn for å flytt til Pakistan permanent, sier Asia Begum.

Said drømmer om å reise hjem
For Said Zayid er det ingen tvil i hjertet. Afghanistan er hans hjemland. Det er der hjertet er hele tiden. Savnet er stort etter alle de hverdagslige tingene. Han forteller reporter Hung Mai Ba at han særlig savner gata han vokste opp i og alle barndomsvennene. En av dem møtte Said igjen da han dro ned til grensen til hjemlandet for å sjekke ut mulighetene for å vende hjem. Meldingen fra barndomsvennen var nedslående. Han mente det var for farlig for Said å dra tilbake til Kandahar. – Folk som vender tilbake fra utlandet, er mer utsatt for kriminalitet fordi andre tror de har mye penger, forteller Said Zayid.

Norge ga muligheter
For danser og artist Arlene Wilkes er Norge blitt mulighetenes land. Hjemlandet Trinidad kunne ikke by på noe særlig for en som ville bli profesjonell danser. Tilværelsen i New York var også skummel. Der er konkurransen veldig høy. Mange får aldri noen sjanse til å vise hva de kan. Disse tingene har holdt Arlene i Norge i 20 år. Den strategiske satsingen har også gitt resultater. Nå nylig har hun hatt en hovedrolle i musikalen ”Chicago” på Oslo Nye Teater. Hun er glad for at tilfeldighetene gjorde at hun satset på en scenekarriere i Norge. – Jeg har ingen planer om å dra fra Norge, forteller hun til reporter Karyn Bennett-Lund.- Alle mine voksne meninger er dannet i Norge. Jeg har jo bodd her siden jeg var 18 år. Dette er mitt voksne hjem, sier Arlene Wilkes.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Kjetil Saugestad
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1 Danseren og artisten Arlene Wilkes kom til Norge som 18-åring. (Foto: NRK)
2 Asia Begum har slått røtter i Norge selv om ektemannen vil tilbake til Pakistan. (Foto: NRK)
3 Said Zayid lengter tilbake til Afghanistan, men kan ikke reise tilbake ennå. (Foto: NRK)