Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 22. desember 2008 kl 21.25 Med lisens til å sende: Historiske øyeblikk

NRK jubilerer

NRK fylte 75 år 1. juli. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
NRK fylte 75 år 1. juli. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Norsk rikskringkasting feiret 75-årsjubileum den 1. juli i år. I den forbindelse sendte jubilanten en dokumentarserie på ni programmer som viste høydepunkter fra NRKs enorme arkiv, sortert etter ulike temaer.

Den 1. juli i 1933 tok den statlige, lisensfinansierte Norsk rikskringkasting over lokalene til det private Kringkastingsselskapet i Oslo sentrum, og startet sine sendinger i radio. Det ble starten på mange tiår med NRK som enehersker i eteren.

Arkivene i NRK er spekkfulle av dokumentasjon på programproduksjonen statsbedriften har stått for. Høydepunktene er mange.

I denne tv-serien på ni programmer får vi oppleve tilbakeblikk både på radio- og fjernsynsprogrammer. Fordi dette sendes i fjernsynet, er hovedvekten lagt på dette mediet, men egentlig er det jo radioen som er jubilanten.

Nasjonale begivenheter
Øyeblikkene fra arkivet er i serien delt inn i emneområder. Serien starter med "Historiske øyeblikk" som tar for seg de store, nasjonale begivenheter som NRK har dekket, fra kongelige bryllup og begravelser til olympiske leker og åpningen av den nye operaen.

Programmet går også inn i hva slags oppdrag NRK har fått av Stortinget, både i monopoltiden og etter at det ble konkurranse i eteren på 1980-tallet.

I senere programmer får vi gjensyn med store nyhetssaker NRK har dekket i programmet "Avgjørende øyeblikk", mens "Barnas øyeblikk" tar for seg programmer fra barne- og ungdomsavdelingen.

Dramatikk og kritikk
I "Dramatiske øyeblikk" er det hovedvekt på Fjernsynsteatrets glanstid. "Underholdende øyeblikk" viser høydepunkter fra NRKs underholdningsprogrammer, og "Kontroversielle øyeblikk" handler blant annet om kritikken NRK ble utsatt for i forbindelse med påstått venstrevridning på 70-tallet.

"Kulturelle øyeblikk" tar for seg NRK som kulturformidler."Mesterlige øyeblikk " handler om store opplevelser gjennom radio og TV formidlet fra sportsarenaer der nordmenn har hatt suksess.

Til slutt har vi "Lokale øyeblikk", som dreier seg om sendinger og programmer fra NRKs distriktskontorer.

Dokumentarserie fra NRK Fakta (2008)
Produksjon: Perspektiv-redaksjonen
Prosjektleder: Harald Reitan
Kontakt Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900