Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 29. februar 2004 kl 20.20 Livet er Svalbard

Isbjørn i byen

Sysselmannsbetjent Erlend Folstad må hanskes med både isbjørn og helikopterkonsesjoner (Foto: Theodor Kristensen).
Sysselmannsbetjent Erlend Folstad må hanskes med både isbjørn og helikopterkonsesjoner (Foto: Theodor Kristensen).
I forrige episode fikk Longyearbyen besøk av en isbjørn som etter hvert ble jaget bort. Nå har bjørnen kommet tilbake, og den er en fare for befolkningen. Noe må gjøres. Terje Aunevik drar rett fra fødsel i Tromsø til Longyearbyen, der han jobber med et turistprosjekt på Nordpolen. Hos Airlift venter de på avgjørelsen om hvem som får konsesjon for lufttransport.

Isbjørn er et av få pattedyr som ikke er naturlig redd for mennesker. Nå befinner en av dem seg på et isflak, knapt 100 meter fra land ved Longyearbyen. Her kan byens innbyggere se hvordan den fanger og spiser en sel. Sannsynligvis er dette den samme bjørnen som ble jaget vekk for en kort stund siden. Det er åpenbart at man ikke kan ha en farlig bjørn så nære bebyggelsen, og det blir besluttet å gjøre et nytt forsøk på å skremme den bort. Vil de lykkes denne gang?

Nordpolen
Terje Aunevik reiser rett fra fødsel i Tromsø til Longyearbyen, der han i samarbeid med et russisk selskap som planlegger et turistopplegg på Nordpolen. De drar opp på befaring, og Terje tar med noen av sine egne hunder. Russerne har etablert en forholdsvis moderne teltleir bare noen mil fra polpunktet.

– Det er litt magisk, man er på toppen av verden, sier Terje. Han tror Nordpolen-turisme kommer til å bli populært, og han vil heller være med å gjøre det bra enn å sitte og moralisere over utviklingen.

Konsesjonsavgjørelse
Sysselmannen skal nå bestemme hvilket selskap som får den nye konsesjonen for helikopterdrift på Svalbard. Airlift er en av tre interesserte operatører. Mye står på spill, og for helikopterpilot Trond Ola Berg og hans familie vil utfallet bestemme om de blir værende eller ei.

Det er spesielt – og vanskelig – at de to gode vennene Trond Ola Berg og Erlend Folstad sitter på hver sin side av bordet i denne sammenheng. Saken påvirker vennskapet deres.

Hundetur
Danske Jens Abild driver hundegård og tilbyr turer for turistene. Nå er sesongen endelig i gang, og han reiser på overnattingstur i villmarken med to turister.

Reisen foregår per hundespann, og hundene fungerer som vakter rundt teltet om natten. Jens regner med at hundene holder en eventuell bjørn på avstand.

Om serien
I løpet av 13 programmer presenteres et moderne portrett av Svalbard-samfunnet slik det ser ut i 2003. Vi møter noen av menneskene som bor der, blant annet en prest, en danser, en gruvearbeider, en serbisk student, en stillfotograf, en eks-aksjemegler fra Australia og en helikopterpilot. Gjennom deres historier blir vi bedre kjent med Svalbard, verdens nordligste samfunn.

Programmet ble laget i løpet av en periode på seks måneder fra januar til juni, og vi følger Svalbard-samfunnet fra kulde og mørke vinterstid til lysere og mildere forhold på sommeren.

Innkjøpt dokumentarserie. Produsert av Dinamo Story.
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79)