Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 1. juni 2009 kl 23.55 Den mektige stillheten

Forlokkende livsfare

Den mektige stillheten: Fjellklatreren og filmskaperen Joe Simpson går opp klatreruten der Toni Kurz og hans kamerater kom til kort i 1936. (Foto: Channel 4 Int.)
Den mektige stillheten: Fjellklatreren og filmskaperen Joe Simpson går opp klatreruten der Toni Kurz og hans kamerater kom til kort i 1936. (Foto: Channel 4 Int.)
Eiger-toppen (3050 m) i de sveitsiske alpene har kostet livet for mange klatrere. Blant dem tyskeren Toni Kurz. Sammen med flere andre omkom han bare 23 år gammel etter et forgjeves forsøk på å nå toppen.

Fjellklatreren Joe Simpson har vunnet flere priser (bl.a. BAFTA 2003) for sine filmer om fjellets utfordringer. I langdokumentaren fra Alpene oppsøker han Eiger og den skjebnesvangre Hinterstoisser Traverse der Toni Kurz’ gruppe forulyktes i 1936.

Forbildet Toni Kurz
Grunnen til at Toni Kurz’ navn rager opp over de andres, er at han var den eneste som var uskadd etter at et skred tok med seg resten av gruppen. Noen stupte, men to hang igjen livløse i tauene.

Det var Kurz’ historie som i sin tid inspirerte Joe Simpson til å gå inn for fjellklatring. I filmen gjenskaper han dramaet fra 1936 i verdens kanskje mest truende fjell. Simpson prøver også å besvare de mest grunnleggende spørsmål ved fjellklatring: Hvorfor er det alltid noen som på død og liv vil teste seg selv i de mest brutale og straffende omgivelser på jorden?

En hel natt
En hel natt måtte Toni Kurz henge i Hinterstoisser-traversen, før han fikk klatret fram til hver av de to kameratene og skåret dem løs. Under stupet sto redningsmannskapene hjelpeløse og så på. Men Kurz klarte å spleise tauene til de andre med sitt eget. Til sammen nådde lengdene nesten over stupet og bort til et tunellvindu for Jungfrau-banen.

"Jeg kan ikke mer"
Redningsmannskapene klarte å forbinde Kurz’ lange rep med et skjøtetau og fikk laget en solid knute. Så startet Kurz nedfiringen, som i en taubane, og nådde nesten fram.
Mekanismen på utstyret Kurz hadde til rådighet, satte seg fast i knuten da han så å si var framme.
"Jeg kan ikke mer," var Toni Kurz’ siste ord.

Programmet er sendt tidligere

Britisk langdokumentar (2007)
Originaltittel: Beckoning silence
Produsert av: Channel 4 International
Kontaktperson:Steinar Dahl , tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no