Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 15. januar 2001 kl 20.00 Vår felles venn

Vår felles venn (t)

NRK1 mandag 15. januar kl 20.00
Vår felles venn (2:6)

Velregissert død

I forrige episode av BBC-serien etter Dickens klassiker ble et lik fisket opp av Themsen og senere identifisert som John Harmon. Men det skal vise seg at Harmon omhyggelig har regissert sin egen død.

Den unge John Harmon er enearving til sin fars formue. Men i testamentet har faren stilt som betingelse at han gifter seg med Bella Wilfer som han ikke kjenner. Derfor iscenesetter han sin egen død og vender tilbake under navnet John Rokesmith. Planen er å blir kjent med Bella uten at hun skal vite hvem han egentlig er.

Under sin nye identitet blir han personlig assistent for Nicodemus Boffin, en tidligere søppeltømmer som er tildelt hele formuen etter John Harmons angivelige død. Slik blir John også kjent med Bella, som nyter sin nye tilværelse i luksus sammen med ekteparet Boffin. Han blir straks betatt av den vakre unge kvinnen, men hun er slett ikke interessert i en \"pengelens\" fyr som han.

Den fattige Lizzie, som fant liket i elven sammen med sin nå avdøde far, går med på at advokaten Eugene betaler for utdanningen hennes. Eugene er lidenskapelig forelsket i Lizzie, som også blir intenst oppvartet av skolelæreren Bradley.

Om serien
BBCs serie etter Charles Dickens mektige klassiker \"Vår felles venn\" (Our Mutual Friend) er en overdådig, tidstro og samtidig moderne versjon av Dickens\' klassiker. Serien ble bejublet av de mest kresne kritikere etter premieren i hjemlandet i 1998. Det var alminnelig enighet om at dette var tidenes ypperste Dickens-filmatisering. Serien mottok fire BAFTA-priser, som er Englands høyeste utmerkelse for tv-produksjoner, blant annet for beste dramaserie.

\"Vår felles venn\" er en historie om lidenskap, pengegriskhet og forræderi, og var den siste romanen Charles Dickens fullførte før han døde i 1870. I likhet med hans andre bøker ble den opprinnelig publisert som en ukebladføljetong. Historien byr på et mektig portrett av viktoriatidens London, som var preget av store omveltninger og økende klassemotsetninger. Alle sider ved livet i 1800- tallets London er representert, fra de aller fattigstes kamp for tilværelsen i søppelhaugene ved Themsens bredd, til overklassens liv i umåtelig luksus.

Som alltid hos Dickens rommer persongalleriet en overflod av fascinerende skikkelser. Til sammen medvirker nærmere 50 av Englands ypperste skuespillere i serien.

NRK1 mandag kl 20.00

Britisk dramaserie etter Charles Dickens roman
Originaltittel: Our Mutual Friend
Produksjon: BBC
Manus: Sandy Welch
Regi: Julian Farino
I rollene bl.a. Anna Friel, Keeley Hawes, Steven Mackintosh, Peter Vaughan, Pam Ferris, Paul McGann og David Morrissey
Lenker: http://www.bbc.co.uk/dickens/omf/ (om serien)
http://humwww.ucsc.edu/dickens/OMF/index.html (om romanen)
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 (helene.amlie@nrk.no)

Bilder
1. Bella Wilfer (Anna Friel) nyter sitt nye liv i luksus. (Foto: John Roberts, BBC)
2. Lizzie (Keeley Hawes) lar seg overtale til å motta hjelp fra den forelskede advokaten Eugene Wrayburn (Paul McGann). (Foto: John Roberts, BBC)