Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 12. mai 1999 kl 22.30 Barmeny

Barmeny (ttv)


NRK1 onsdag 12. mai kl 22.30
Barmeny (1:4)

Med Lars Barmen i Asia

Kokken Lars Barmen er på jakt etter den gode smak. I fire programmer er han på reise i Asia. Det første programmet er fra Thailand, de tre neste er fra Singapore.
I kveld går turen til Chiang Mai i Nord-Thailand. Lars har tidligere jobbet som kokk i Asia i fem år, og i dette programmet vil han servere oss det beste distriktet kan by på.
Lars Barmen inviterer seerne med på handletur. Alle de spennende ingrediensene i matrettene finner han på de thailandske markedene. Vi blir med på besøk hjemme hos vanlige folk, og vi blir med på restaurantbesøk.
En gjestfri engelsk lærerinne åpner også sitt hjem for oss.

Chilipasta
3 tørkede chili
5 sjalottløk
10 g galangal eller ingefær
Skrell sjalottløk og del dem på langs, skrell og kutt galangal i tynne skiver. Fres alt i en tørr wok eller stekepanne i ca fem minutter. Knus alt i en morter eller foodprocessor til en grov masse.
Sterk og sur kyllingsuppe
1/2 kylling og evt. innmat fra en kylling
1/2 l vann
2 stk sitrongress
1 hel hvitløk
30 g frisk gurkemeie
1 ss rekepasta
150 g små champignoner
1 ss chilipasta
2 lime
1 ss nam pla, thailandsk fiskesaus

Kok kyllingen i vann til den er mør, ta den opp og avkjøl og plukk av kjøttet. Legg kjøttet i en serveringsbolle og sett til siden. Kutt sitrongress i grove biter og knus hvitløksfedd, grovhakk gurkemeie og tilsett kyllingkraften. Løs opp 1 ss rekepasta i kraften og kok suppen i 10 minutter. Tilsett 150 g små champignoner og kok opp suppen. Ta ut sitrongress og gurkemeie, og hell suppen over kyllingkjøttet. Rør inn 1 ss chilipasta, tilsett saften fra to lime, og smak til med nam pla.

Salat med scampi og små kål
1 dl kokosmelk
200 g scampihaler
150 g små kålblader eller spisskål
3 ts chilipasta eller 2 finhakkede chili
evt. 1 ts rekepasta
1 lime
1/2 salathode
1/2 kopp mintblader
1/2 kopp basilikumblader
2 vårløk
1 kopp kokt ris
100 g cherrytomater eller terninger av tomat
En halv søt mango

Varm kokosmelk tilsett scampi, kålblader og chilipasta, evt. rekepasta. Bruk finhakket chili i mangel av chilipasta. Kok opp og la det småkoke i tre minutter, tilsett litt salt og saften fra lime. Anrett salat på serveringstallerken, strø over mintblad og basilikum. Del vårløk i grove biter og legg på toppen. Dryss over kokt ris, tilsett cherrytomater eller tomatterninger sammen med rekene rett før servering. Anrett rekene på salaten, skjær mango i terninger og strø på toppen av salaten.

Grønn chilisaus til grønnsaker
3 små chili
7 store chili
4 sjalottløk
5 hvitløksfedd
4 små tomater
2 ts grovsalt

Tre grønnsakene på små spyd, og grill til de er møre og skallet er lett å ta av. Avkjøl og ta av skallet og fjern frøene på chiliene. Knus chiliene først i en morter med grovsalt, tilsett sjalottløk, hvitløk og til slutt tomater. Knus til en jevn masse. Server sausen som en dip til assorterte, kokte grønnsaker.

Tom yam kung
2 dl kyllingkraft
1 sitrongress
20 g galangal
2 limeblad
100 g sopp (små champignoner)
saften av to lime
1 ts salt
100 g scampihaler
7 små chili
3 store tørkede chili
2 vårløk
3 ss frisk koriander

Grovhakk sitrongress, skrell galangal og kutt i skivcr, grovhakk vårløk og koriander. Kok opp kyllingkraft, tilsett sitrongress, galangal og limeblad og gi et nytt oppkok. Tilsett resten av ingrediensene, kok opp igjen og server umiddelbart.

NRK1 onsdag kl 22.30

Bilde (via Scanpix/Internett)
Lars Barmen på handletur i et av Cgiang Mais markeder. (Foto: Leif Hatland)

Lars Barmen på besøk på kjøkkenet til en familie i Nord-Thailand. (Foto: Leif Hatland)


Matprogram
Regi Svein Bæren
Programleder/kokk Lars Barmen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

\0\0\0