Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 31. mars 2004 kl 19.55 Typisk norsk

Kunsten å overbevise

Petter Schjerven belyser flere sider ved det norske språket. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Petter Schjerven belyser flere sider ved det norske språket. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Hvordan makter noen mennesker å overtale andre? Hva er det som gjør at de lykkes? Programleder Petter Schjerven undersøker SV-leder Kristin Halvorsens debatt-teknikk, snakker med en selger, intervjuer retorikeren Kjell Lars Berge og blir med på speeddate for å se om sjekkereplikkene fungerer.

Retorikk er kunsten å overtale. I dette programmet har programleder Petter Schjerven truffet forskjellige mennesker med overtalelseskunsten til felles.

Han følger Kristin Halvorsen før, under og etter en debatt. Han snakker også med hennes PR-rådgiver om hva slags taktikk de benytter for å få gjennomslag for hennes argumenter.

Kjell Lars Berge er ekspert på å snakke folk rundt lillefingeren. Hvorfor behersker noen mennesker denne kunsten, mens andre ikke lykkes? Og hvem er best på dette av kronprins Haakon og Ari Behn?

Salg og speeddate
Har du noen gang blitt overtalt til å kjøpe noe du ikke har bruk for? Vi snakker med en selger om hvilke teknikker han benytter, og Trond Høyås forteller om hvordan reklamen påvirker oss.

Til slutt blir vi med Geir på speeddate. Finner han den ultimate sjekkereplikken? Petter Schjerven spør etablerte par om hva de sa til hverandre som gjorde at nettopp de ble sammen.

Om serien
I løpet av åtte programmer ser programleder Petter Schjerven på det norske språkets utvikling, han spør språkforskerne om hvordan de tror vi snakker om 50 år, han undersøker hva utlendinger synes om norsk, og han setter søkelys på slang, sjargong, retorikk, språkstriden og på det litterære språket.

"Typisk norsk" har flere faste poster der respons fra seerne er ønskelig, samt et innslag med "Ukens gjest", som er en spesielt språkinteressert person.

Innkjøpt dokumentarserie. Produsert av Dropout Productions.
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79)