Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 1. januar 2012 kl 20.30 Ingen grenser

Deltakere uten grenser!


11 nordmenn med ulike former for fysisk funksjonsnedsettelse legger ut på en tur som virker umulig å gjennomføre. Uten noen ekspedisjonserfaring skal disse elleve deltakerne, med Lars Monsen som ekspedisjonsleder, forsere 400 kilometer med villmark.

Årets "Ingen grenser"-ekspedisjon starter på svenskegrensa i Femundsmarka. I løpet av 30 dager og gjennom seks episoder skal de elleve spente ekspedisjonsdeltakerne prøve å nå målet – toppen av Snøhetta. Utfordringene er mange, og allerede i kveldens episode får vi se hvordan ekspedisjonen fra første stund blir kastet ut i et norsk villmarkseventyr. Men for flere av deltakerne blir ekspedisjonserfaringen dyrekjøpt.

I hjertet av Femundsmarka
Ekspedisjonsleder Lars Monsen har lagt starten på "Ingen grenser"-ekspedisjonen til hjertet av Femundsmarka. Her møtes de elleve deltakerne og Lars Monsen for aller første gang. Alle deltakerne har ulike fysiske funksjonsnedsettelser, og for mange av dem vil en slik tur i utgangspunktet være umulig. Men nå skal Monsen lede dem, ikke bare gjennom Femundsmarka, men på en 30 dager lang ekspedisjon helt til toppen av Snøhetta, som ligger 2286 meter over havet. Et ekstremt mål som bare kan nås gjennom samarbeid der alle må ville og yte mer enn de tror er mulig. Vil de klare det?

Her er deltakerne:

Birgit Røkkum Skarstein (22) fra Levanger er en av de yngste deltagerne. Hun ble lam fra livet og ned etter en sykehustabbe for vel ett år siden. Hun meldte seg på "Ingen grenser" fordi det virker tøft og fordi hun liker spennende utfordringer.

Liv Tone Lind (38) er fra Harstad. Hun har dysmeli og mangler begge bein og venstre arm. Hun sitter i rullestol og har meldt seg på "Ingen grenser" for å vise at det umulige faktisk er mulig.

Kari Sangro Olestad (30) fra Hamar har cerebral parese. Hverdagen til Kari er krevende og slitsom på grunn av spasmer som hun ikke kan kontrollere og som tapper henne for energi. Ved å delta i "Ingen grenser" ønsker Kari å flytte sine egne grenser og vise at hun er så mye mer enn det ytre.

Kenneth Birkenes (30) er født i Stavanger og bor i Hernes, Elverum. Han har overlevd kreft tre ganger. Han er med i "Ingen grenser" for å vise at man kan komme langt med stort pågangsmot og godt humør, selv om man har store smerter.

Ingvill Bruland Vadla (22) fra Stavanger har dysmeli og mangler venstre underarm. Naturen er et fristed for Ingvill hvor hun kommer seg vekk fra hverdagen. Hun er med i "Ingen grenser" for å lære seg å akseptere armen sin.

Bjarte Bø-Sande (40) fra Randaberg er døv og nesten blind. Han er egentlig et innemenneske som nå må tåle regn, vær og vind. Han er med i "Ingen grenser" for å vise at han kan, både fysisk og psykisk. Og som han selv sier: "For å slanke meg, fiske og få meg dame".

Anne Marie Hagerup (65) fra Trondheim er den eldste deltakeren. Hun måtte amputere høyre fot på grunn av kreft for fem år siden. Hun har meldt seg på "Ingen grenser" for å vise at hun kan mestre det meste og at hun er mer enn en bestemor.

Marianne Rasmussen Kolvik (27) fra Nittedal er døv. Hun er med i "Ingen grenser" for å koble av og for å vise hvordan døve kommuniserer på en ekspedisjon.

Einar Angelsen (28) fra Tromsø har dysmeli. Han mangler høyre bein under kneet og tre fingre, mens de resterende fingrene er sammenvokst. Han har ingen erfaring med friluftsliv og er spent på hva han egentlig har meldt seg på. Han ser imidlertid på seg selv som et pakkesel for ekspedisjonen.

Fredrik Alden Thorsen (31) fra Eikelandsosen er kortvokst. Han er med i "Ingen grenser" fordi han trenger et spark bak for å komme på rett spor i livet.

Kjersti Lium (46) fra Greåker er blind. Hun elsker å være ute i naturen, men har nesten ingen erfaring med å være i fjellet. Den største utfordringen ovenfor de andre deltakerne er å møte de døve, fordi da blir kommunikasjonen vanskelig.

Norsk dokumentarserie i seks deler (2011)
Produsert av Mastiff for NRK
Produsent: Håvard Jenssen Mastiff
Executive produsent: Åse Bendiksen Mastiff
Prosjektleder NRK: Barbara Jahn
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf:23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice:info@nrk.no, tlf: 815 65 900