Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 31. mai 2002 kl 20.25 Stemmer fra Ground Zero

New York etter Twin Towers

Petter Nome har besøkt New York etter tragedien 11. september. (NRK-foto Anne Liv Ekroll)
Petter Nome har besøkt New York etter tragedien 11. september. (NRK-foto Anne Liv Ekroll)
Alle husker vi 11. september som et veiskille. Det er nå snakk om verden før og etter den fryktinngytende dagen da tvillingtårnene i New York ble jevnet med jorden av terrorister. Både USA og resten av verden ble rystet langt inn i grunnvollene, og fortsatt vet ingen hvor den antatte gjerningsmannen Osama Bin Laden har tatt veien – om han lever eller er død.

- Hvorfor hater de oss? spurte president Bush etter angrepet på World Trade Center 11. september i fjor. - Fordi de misunner oss, svarer både han og et flertall av amerikanerne.

Men er det virkelig slik at et samlet amerikansk folk står bak president Bush? Er newyorkere som ble rammet av Bin Ladens terror, klar for å gå løs på "Ondskapens akse"?

Et mangfold av meninger
Programmet "Stemmer fra Ground Zero" er et annerledes blikk på folket og verdensbyen. NRKs Petter Nome og Håkon Noodt har forsøkt å gå bak galluptall og politiske slagord i verdens mest mangfoldige by. Under sitt besøk i februar 2002 lette de etter andre stemmer, og fant mange. Resultatet av deres reise kan vi se i kveldens magasinprogram.

For det er ganske oppsiktsvekkende hvordan menneskene og innbyggerne i ”The big apple” reagerer. Nome og Noodt har funnet veien blant afro-amerikanere i Harlem, intellektuelle i Greenwich Village, i moskeene og blant dem som ble direkte rammet av terroren. Og det er mange som stiller andre spørsmål, og får andre svar enn sin president.

- USA er selv en terroriststat, sier noen.
- Dette er straffen for vår egen politikk overfor den fattige verden, sier andre.

Samtidig har familier som mistet sine nærmeste, organisert seg mot regjeringens krigføring: "Vi vil ikke at våre døde barn og ektefeller skal brukes som et påskudd for å drepe uskyldige sivile i Afghanistan!”

I kveld får vi se hvordan livet har forandret seg i New York, og høre mangfoldet av meninger og stemmer som utfolder seg i verdensbyen.

NRK Underholdning
Egenprodusert magasinprogram
Programleder/reporter: Petter Nome
Regi: Håkon Noodt
Pressekontakt: Sabine Hammari, 23 04 99 18/90 18 36 10

Bilde
1. Petter Nome har besøkt New York etter tragedien 11. september. (NRK-foto Anne Liv Ekroll)

2.Petter Nome imamen. Han mener amerikanerne sviktet Afghanistan. Derfor kom tragedien 11. september. (Foto: NRK)

3. Petter Nome møter historikeren Sarah Henry i restene av World Trade Center. De er lagret på en tomt ved Kennedy-flyplassen. (Foto: NRK)

4. I området ved Ground Zero kjenner patriotismen knapt noen grenser. (Foto: NRK)

5. Forfatteren og feministen Robin Morgan er skremt av patriotismen etter 11. september. - Det er på tide at USA melder seg inn i resten av verden, sier hun. (Foto: NRK)