Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 24. august 2000 kl 22.00 Afrikanske ruiner skaper ny historie

Afrikanske ruiner skaper ny historie (t)

NRK1 torsdag 24. august kl 22.00
Afrikanske ruiner skaper ny historie

Forskere avslører ruinbyens gåte

Legender og mystikk har lenge omringet det afrikanske kontinentets mektigste fortidsminne - ruinbyen Store Zimbabwe. Lite er nedskrevet om stenbyens fantastiske historie før europeernes ankomst. Nå arbeider svenske og afrikanske forskere med å gi Afrika tilbake den historien som kolonitidens arkeologer tok fra dem.

Under kolonitiden var det forbudt å utforske Afrikas historie som et ledd i undertrykkelsen av de svarte. Når europeerne fant ruinbyen på slutten av 1800- tallet, var de overbevist om at noe så vakkert og bygningsteknisk avansert ikke kunne være skapt av afrikanere. I dag lever Shonafolket i traktene rundt Store Zimbabwe, og alt tyder på at det var deres forfedre som bygde den storslagne stenbyen.

Reporteren Martin Widman og fotografen Simon Standford fra SVT1 har fulgt forskernes arbeid med å avsløre ruinbyens gåte. I kveldens svenske dokumentar får vi vite overraskende detaljer om middelalderens kongedømme i det indre Afrika lenge før koloniseringen ødela alt.

Store Zimbabwe ble bygget omkring år 1100 e.Kr og består av imponerende stenbygninger. Byen var sentrum i middelalderens kongedømme med en velstand bygget på gull og vakre byggverk. Byen ble tidlig innlemmet i en verdensomfattende handel, og funn av kinesisk porselen og indiske perler forteller om langvarig, internasjonal kontakt.

NRK1 torsdag kl 22.00

Svensk dokumentar fra SVT1
Originaltittel: Nova special: Afrikas ruiner - och byggnadet av en ny historia
Ved Martin Widman og Simon Standford
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt: Siri G. Meyer, tlf. 23048123 (siri.gronning.meyer@nrk.no)