Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 4. september 2002 kl 19.30 Villmark: Til Alaska etter laks

I villaksens Eldorado

Bobo Nordenskiöld på sitt livs fisketur i Alaska. (Foto: Bjørn Uglem, SVT)
Bobo Nordenskiöld på sitt livs fisketur i Alaska. (Foto: Bjørn Uglem, SVT)
Alaska rimer på laks, nesten, og er stedet for den som vil prøve ulike fangstmetoder på ulike sorter villaks. I tillegg er det ingen mangel på den!

På tre ulike steder, med tre ulike fangstmetoder, skal vi på jakt sammen med den svenske reporteren Bobo Nordenskiöld etter tre ulike laksearter. Den amerikanske delstaten Alaska er fire ganger så stor som Norge, med en halv million innbyggere og største by er Anchorage. I Palmer, en times kjøring nordøst for byen, møter Bobo det svensk-amerikanske ekteparet Kevin og Sissi Djarvis. Snart skal han få oppleve et fiske han sent vil glemme.

Sitt livs fisketur
- Mitt livs første fiskeopplevelse, fastslår Bobo. Og som programleder for den svenske serien ”Villmark” har han vært med på noen turer: - I Alaska er naturen ubegripelig vakker og det finnes så mye fisk at man ikke tror sine egne øyne.

Vi får vi innsikt i tre ulike fiskemetoder, et par av dem godt kjente også for nordmenn og svensker. Men den tredje som heter ”deep-netting”, vil nok være ukjent for de fleste. Hvordan dette fisket går til, vil Bobo ikke avsløre før i sendingen.

Overraskelsene blir mange i ”Villmark” fra Alaska, for det er ikke bare laksen som er på hugget – det er også grizzlybjørnen.

Mer om serien
Den svenske reporteren Bobo Nordenskiöld treffer i løpet av ni sendinger bl.a. norske villmarkshelter som risikerte sine egne liv for å redde andres i grensefjellene mellom Norge og Sverige under krigen. Det bærer på sykkeltur til Norge når Jeffrey Lamont Davis (identisk med mannen som introduserte mountainbiken) tar med Bobo langs den historiske rallarveien fra Abisko i Lappland til Rombaksbotn i Nordland. Foruten turene til Norge, skal
vi på kano-safari langs Värmlands og Dalslands kanal, til Alaska for å fiske på tre ulike laksearter, på høstjakt i Jämtlandsfjellene etter rype, på Østersjø-krysning i en nesten hundre år gammel seilskute, på fotosafari etter villdyr sammen med innfødte masaier i Kenya og
på tindebestigning i Mount Kenya (5199 m.o.h.). Til sist blir det besøk i ”svensk skisports vugge” Tärnaby, kjent for sine alpinstjerner i verdenseliten, på let etter den ideelle, jomfruelige snø.

Svensk utvekslingsprogram i ni deler fra SVT
Programleder: Bobo Nordenskiöld
Producer: Karin Nordström
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57