Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 2. januar 2003 kl 22.10 Migrapolis

Flerkulturelle fordeler

He Dong drar stor nytte av sin kinesiske bakgrunn, både som akupunktør og forfatter. (Foto: NRK)
He Dong drar stor nytte av sin kinesiske bakgrunn, både som akupunktør og forfatter. (Foto: NRK)
Minoritetsbakgrunn kan være en fordel. Det vet menneskene vi skal møte i kveldens ”Migrapolis”. De bruker mulighetene bakgrunnen deres gir, enten det er at de ikke ser norske ut, eller kunnskapen fra andre kulturer og tradisjoner.

– Når du er brun i huden og god til å gå på ski, for eksempel, da får du mange komplimenter, forteller Urmila Berg-Domaas til reporter Mai Ba Hung.

Akupunktur og ord fra Kina
He Dong tar utgangspunkt i sin kinesiske bakgrunn både som akupunktør og forfatter. Hun har utdannelse i kinesisk medisin og akupunktur fra Beijing, og kom til Norge i 1985. Nå er hun doktorgradsstipendiat ved Institutt for allmennmedisin og samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo. På merittlisten har hun blant annet en undersøkelse som viser at akupunkturbehandling kan få folk til å stumpe røyken for godt, noe hun høstet internasjonal anerkjennelse for. Selv føler hun at hennes kunnskaper om akupunktur nærmest ligger i blodet – fra hun var en liten jente har hun sett sin mor behandle pasienter med akupunktur hjemme i Kina.

Egentlig drømte He Dong om å bli forfatter, men under Maos kulturrevolusjon i Kina var slike drømmer svært farlige. Men drømmen har blitt virkelighet, og i 1990 debuterte hun i Kina med diktsamlingen ”Tynn måne”. Fire år senere kom diktsamlingen ”Himmel innsjø” ut i Norge, og året etter ga hun ut novellesamlingen ”Spør solen”, som skildrer hennes egen oppvekst. Denne boken er også utgitt i USA. I høst kom diktsamlingen ”Tåkesommerfugl”, og He Dong har også oversatt norsk lyrikk, som for eksempel Ibsen, til kinesisk.

En annerledes nordmann
- I et land som Norge hvor man ofte får roller i forhold til hudfarge, må jeg prøve å bruke min annerledeshet til min fordel, sier Urmila Berg-Domaas. I såpeserien ”Hotel Cæsar” spiller hun en pakistansk jente. – Jeg kan lure meg inn i kategorien hvor roller er skrevet for noen som skal være eksotiske eller gi inntrykk av det flerkulturelle, som jeg egentlig ikke representerer så mye av, fortsetter hun.

Urmila Berg-Domaas er adoptert fra Bangladesh, og kom til Norge da hun var syv og en halv uke gammel. Hun mener at hun kan tillate seg å gjøre en del ting som nordmenn ikke kan, bare fordi hun ser ut som hun gjør. – Jeg kan sitere fra avisen at det for eksempel er blitt mye gjengkriminalitet blant innvandrere uten å bli oppfattet som rasistisk. En annen fordel er at jeg ikke er avhengig av solkrem eller solarium, men jeg blir brun, ler hun.

Med latinske rytmer i Norge
Luis Gutierrez kommer fra Chile, og har blitt salsalærer etter at han kom til Norge. Ideen kom fra vennene hans, som mente at han hadde det i blodet. Det er han for så vidt enig i selv. Han tror at elevene setter pris på at han med sitt latinamerikanske temperament nærmest tar dem med på en reise til fremmede strøk når han lærer dem å danse. Han er ikke i tvil om at han drar fordel av sin bakgrunn i denne jobben. Ved siden av å lære stive nordmenn salsa, arbeider han også i Radio Latin-America. Kollegene hans der er enige i at de ofte blir sett på som varme og utadvendte, og at det slett ikke er en ulempe i Norge.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Programansvarlig Kjetil Saugestad
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83