Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 31. januar 2012 kl 19.45 Ut i naturen

Når bør vi jakte elg?


Det er kaldt og stille. Skogen virker livløs. Men jegerne er sikre på at vi kommer til å se elg. Og kanskje faller det en elg også. Men hvorfor jakte elg midt på vinteren?

Vi er på elgjakt i Løten kommune. Løten er nemlig en attraktiv kommune med svært stor tilflytting vinterstid. Når snøen har lagt seg og det begynner å bli vanskelig å ta seg fram sjøl for de med lange bein, trekker nemlig elgen mot de mer snøfattige furumoene i Løten. Der gumler de i seg ferske skudd fra småfuruene og etterlater seg store områder med deformert ungskog. Vinterjakt på denne elgen kan redusere skadene. Vi setter oss stille ned i skogen og venter på elgen. Og den kommer. Og den er ikke alene.

Jegeren forstyrrer paringa
Men kanskje er det ikke bare skogskader som gjør at vi bør begynne å jakte elg på vinteren.

Den ordinære høstjakta foregår jo midt i paringstida når de store elgoksene bør ha fred til å kurtisere kuene. Hvis jegerne forstyrrer dyra midt i denne brunstperioden, kan det få betydning for både gener og kalvingstidspunkt.

Vinn tur til Svalbard
I kveldens Ut i naturen skal vi også følge en liten hjerteknuser. Fotografen har fulgt en liten hjortekalv gjennom dens første sårbare måneder og vi skal ut i luftige svev med en av verdens aller beste kitere. Årets første seervideoer vises også i kveld. Det betyr at konkurransen om årets aller beste video fra naturen er i gang igjen og kampen om gratisbilletter for to personer på en opplevelsesreise til Svalbard har begynt.

Egenproduksjon fra naturredaksjonen (2012)
Redaktør: Terje Dale terje.dale@nrk.no
Programleder: Kari Toft, tlf: 911 38 881
Produksjonsleder: Bjørg Langeland, tlf: 934 96 759
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no , tlf: 414 28 800
Tv-seerne kan kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900