Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 28. mai 2004 kl 23.15 Daniel Deronda

Kostymedrama fra litterært mesterverk

Daniel Deronda (Hugh Dancy), Gwendolen (Romola Garai) og Grandcourt (Hugh Bonneville) (Foto: BBC/WGBH)
Daniel Deronda (Hugh Dancy), Gwendolen (Romola Garai) og Grandcourt (Hugh Bonneville) (Foto: BBC/WGBH)
Fire fredager blir det gjensyn med Daniel Deronda som forelsker seg i vakre Gwendolen. Hun blir fortapt i ham, men de kunne ikke vært mer forskjellige. Selvsentrert og på jakt etter en rik ektemann er Gwendolen en farlig kvinne for den mer følsomme og godhjertede Daniel.

Gwendolen Harleth (Romola Garai) blir først betatt av Daniel Deronda (Hugh Dancy) når hun ser ham ved rulettbordet på Leubronn Casino i Sveits. Daniel blir tiltrukket av hennes sårbarhet og fortvilelse som skjuler seg bak en strålende fasade. Han vet ikke at familien til Gwendolen er i økonomiske vanskeligheter og setter sin lit til at Gwendolens sjarm skal tiltrekke seg en rik ektemann.

Ukjent fortid
Selv er Daniel adoptert av den velstående og aldrende Sir Hugo (Edward Fox). Daniel er intelligent, følsom og omsorgsfull, men plages av å ikke finne ut av sin egen identitet. Han blir desperat etter å vite mer om sin bakgrunn og finne en mening i tilværelsen.

Ulykkelig ekteskap
På grunn av sin vanskelige situasjon føler Gwendolen seg tvunget til å gifte seg med den egoistiske aristokraten Henleigh Grandcourt. Han knuser hennes selvstendige vesen for å gjøre henne til den perfekte kone.

Hun søker trøst og vennskap hos Daniel, men han har i mellomtiden funnet det som virkelig gir ham mening.

Omdiskutert
Serien er basert på George Eliots siste roman, og den skapte mye heftig diskusjon da den kom ut i 1876. Fortellingen om Daniel Deronda viser de mørkere sidene av engelsk livsstil på 1800-tallet og eksponerer menneskelige, religiøse og sosiale problemstillinger som fortsatt er aktuelle i vår moderne verden.

Britisk dramaserie i fire deler etter en roman av George Eliot
Originaltittel: Daniel Deronda
Regi: Tom Hooper
Med bl.a. Hugh Bonneville, Romola Garai, Hugh Dancy og Edward Fox
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf: 23 04 78 53