Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 17. januar 2006 kl 22.30 Bokprogrammet

Folkets Amerika

Bokprogrammet: Hans Olav Brenner er programleder for NRKs nye litteraturserie. (Foto: Ole kaland, NRK)
Bokprogrammet: Hans Olav Brenner er programleder for NRKs nye litteraturserie. (Foto: Ole kaland, NRK)
Vinterens store filmsensasjon "Brokeback Mountain" bygger på en novelle av Annie Proulx som vi møter i kveld. Vi blir også kjent med forfatteren Howard Zinn som står bak en alternativ amerikansk historiebok, og vi ser nærmere på Neil Strauss’ bok om utspekulerte kvinnenedleggelser i et undergrunnsmiljø.

I tillegg får Dag Solstad høre et spesialskrevet verk på cello inspirert av romanfiguren Elias Rukla fra boka "Genanse og verdighet".

Homofobi og cowboyer
Bokprogrammet har besøkt Annie Proulx i den lille byen Centennial i USAs mest grisgrendte og folketomme stat, Wyoming. Hun er en prinsippfast kvinne som har kjempet mot at bøkene hennes skulle bli filmatisert. I kveld forteller hun om homofobi i cowboy-land og hvordan det er og se sin mest berømte novelle blir Hollywood-film.

Folkets historie
Annie Proulx forteller historier om vanlige folks livsbetingelser, og det har hun til felles med den 83 år gamle aktivisten og forfatteren Howard Zinn. Bokprogrammet møter ham på Harvard-universitetet i Boston. I 1980 skrev han boka "A People’s History of the United States", som er en alternativ amerikansk historiebok. Den tar for seg USAs historie fra 1492 og fram til i dag, sett fra undertrykte og vanlige folks ståsted. Presidenter og maktpersoner kommer totalt i skyggen. I vår kommer boka for første gang på norsk.

Forførende undergrunnsmiljø
"The Game" er den siste boka til forfatter og journalist Neil Strauss. Han har tidligere skrevet bok om bandet Mötley Crue. Nå skildrer han hvordan han selv infiltrerte et undergrunnsmiljø av menn som setter sin ære i å utvikle teknikker for å legge ned flest mulig kvinner på mest mulig utspekulert måte.

Fra ord til toner
Vi får også se hvordan Dag Solstad reagerer på cellist Tanya Ordings tolkning av romanfiguren Elias Rukla fra Solstads roman "Genanse og verdighet". Ording har spesialskrevet et lite verk med utgangspunkt i Rukla. Hva synes Solstad om Rukla som et cello-stykke?

Om serien
Bokprogrammet er NRKs nye litteraturserie. Gjennom ni programmer møter programleder Hans Olav Brenner forfattere i både inn- og utland.

Hver uke forteller også en person om en bok som har forandret hans eller hennes liv.

Egenprodusert litteraturmagasin fra NRK Kultur (2006)
Programleder: Hans Olav Brenner
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252