Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 19. august 2006 kl 22.00 Fakta på lørdag: Undertøyets historie

Undertøyet har overtaket

Det er kvinnene som regjerer i undertøyets verden. (Bilde: Europe Images)
Det er kvinnene som regjerer i undertøyets verden. (Bilde: Europe Images)
Reisende i dameundertøy sitter på en grønn gren. Bransjen er inne i en økonomisk utvikling den aldri har opplevd før. En fransk dokumentar gir oss fakta på bordet og tar oss med gjennom dameundertøyets historie.

Dameundertøy er i dag langt mer enn glamorøst blondetøy og pompøse brystholdere. En økonomisk studie viser at omsetningen av dameundertøy har nådd fenomenale høyder. Nylig åpnet den amerikanske undertøykjeden Victoria’s Secret et magasin med en grunnflate på over to hektar.

Flere tusen år med undertøy
Undertøyets historie begynner flere tusen år før vår tidsregning. Gjennom slektenes og sivilisasjonenes gang har kvinnekroppen alltid vært gjenstand for dyrkelse. Tvers gjennom stoffer og tekstiler. Den sender ut signaler, snart fra det ytre, snart underfra, noen ganger skjult, andre ganger åpenlyst.

Dokumentaren følger undertøyets historie gjennom kvinnefrigjøringen, men også i epoker der moral, strenghet og religiøs fanatisme råder grunnen, gjennom krig og fred, gjennom overflodssamfunnets lede og det fattige samfunnet på 30-tallet.

Fransk dokumentar (2006)
Originaltittel: Les dessous ont une histoire
Produsert av: Europe Images
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900