Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 21. november 2006 kl 23.15 Utsyn: TV-revolusjonen i Irak

Irakisk tv – absurd virkelighet

Marwa Ahmad (18) er et stort sangtalent og deltaker i
Marwa Ahmad (18) er et stort sangtalent og deltaker i "Iraq Star", et slags "Kjempesjansen" på irakisk tv. (Foto: Journeyman Pictures)
I over 20 år var irakisk fjernsyn preget av et ansikt med kraftige mustasjer, Saddam Husseins. Etter at han ble styrtet, er Bagdad blitt en slags bikube for folk som ønsker å bli mediepersonligheter. Programmene var sterkt propagandistiske i Saddams dager, nå er de lettere absurde på en annen måte. Hva for eksempel med et vi-pusser-opp-program for folk som har fått sine hjem bombet?

Folk i Irak er redde for å gå ut etter mørkets frambrudd, og med portforbud på nettene har seertallene for tv-titting føket til værs. Etter Saddam er irakisk tv blitt løftet ut av "den mørke middelalder". I årevis var satellitt-tv forbudt, og staten kontrollerte landets to lovlige kanaler. Bare Saddam gikk en liten tur, kom det "live" på tv, og etterpå ble det sendt i reprise etter reprise.

Saddams fall åpnet også for en helt ny tv-verden for irakerne, som løp og kjøpte seg paraboler. Så kunne arabiske programmer bare flomme inn over Irak. De ser nå alt fra libanesiske dansepiker på skjermen til dårlig dubbete amerikanske såpeserier. Etter hvert er også irakisk produserte serier og reality-tv kommet på banen.

Travle tider
Mens irakere flest har vanskeligheter med å finne seg fast arbeid, er det travle tider for Iraks skuespillere. Walid Shamel Al Dourin, en av landets mest kjente skuespillere, medvirker i dokumentaren. Han er for tiden stjernen i en såpeserie om livet i den blodige tiden Irak har gjennomgått etter Saddams fall.

Vi møter også 18 år gamle Marwa Ahmad. Hun er et stort sangtalent og deltar i "Iraq Star" på tv (et slags "Kjempesjansen"). Marwa skjelver nesten av nervøsitet, hun har karret seg fram til semifinalen. Hun gjør det skarpt og blir en av de fire som går til finalen. Da skal hun for første gang synge for en tettpakket sal.

Britisk dokumentar (2006)
Originaltittel: TV Iraqi Style
Produsert av: Journeyman Pictures
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail:info@nrk.no