Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 17. mars 2003 kl 21.35 Dok1: Dok1: Arven etter Saddam Hussein

Etter Saddam

Hvem blir Saddams arvtaker? (Foto: Reuters/Scanpix)
Hvem blir Saddams arvtaker? (Foto: Reuters/Scanpix)
Mens USA hele veien endrer premissene for en eventuell krigføring mot Irak under Saddam Hussein, stålsetter verdens folk og regjeringer seg for hva som kan komme i
kjølvannet av Saddam-regimets fall. Det gjør også de multinasjonale selskapene med interesser i området.


I "Arven etter Saddam Hussein" foretar BBC-korrespondenten John Sweeney en kritisk gjennomgang av folk og selskaper med interesser i Irak, og av mulige arvtakere etter landets diktator Saddam Hussein.

I en situasjon som er totalt uoversiktlig, bruker de store oljeselskapene albuene, mens de forsøker å gjette seg fram til hvem som blir den neste statslederen i Irak.

Landflyktige irakere med ambisjoner om å ha noe og si i framtidens Bagdad, er alle ute etter sin del av makten.

Og så er det USA, der de ny-konservative i Det hvite hus arbeider for å få på plass en regjering med vestlige sympatier i Bagdad.

Håpefulle pretendenter
John Sweeney retter det vanskelige spørsmålet om en maktovertakelse til tidligere leder for den militære overvåkningstjenesten i Irak, Wafic Al-Sammarai, som sikter seg inn på en plass i en eventuell ny regjering.

Andre håpefulle pretendenter Sweeney tar for seg, er Pentagons favoritt Ahmed Chalabi. Problemet med ham er at han er etterlyst i Jordan for bedrageri og at han ikke har vært i Irak på 40 år. Likeså den framstående shiit-presten Ayahtollah al Hakim som er populær i Irak, men som blir sett på med skepsis i vest.

Sweeney snakker også med noen av haukene i den amerikanske regjeringen, som Paul Wolfwitz og William Luti i kretsen rundt forsvarsministeren.

Russlands største oljeselskap, Lukoil, har mye å tape på et Irak som favoriserer Vesten. Sweeney diskuterer Lukoils interesser i Iraks oljereserver med presidenten i selskapet.

Innkjøpt engelsk program
Originaltittel: "Correspondent Special: After Saddam"
Produksjon: BBC Worldwide
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57 ()