Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 27. juni 2006 kl 19.30 Ut i naturen: Grønn glede

Eksotisk og trivielt i hagen

Gartneren Dag Arneson og programleder Mette Stensholt Schau tar for seg oppbyggingen av en hage denne gangen (Foto: Jan Ingar Hansen, NRK)
Gartneren Dag Arneson og programleder Mette Stensholt Schau tar for seg oppbyggingen av en hage denne gangen (Foto: Jan Ingar Hansen, NRK)
Å lage hage er en langsom affære, omtrent som å bygge hus eller et samliv. Først kan planene, ideene eller forelskelsen ta helt overhånd. Man vil så mye, og helst på én gang. Dessuten er man mest opptatt av det vakre, det fantastiske og unike ved ideen eller mennesket.

Men det må altså først på plass et fundament, kalt grunnmur eller felles forståelse.

I hagen kan det kalles vegger, former og nivåer. Man kan selvsagt ha en hage full av bare engelske roser og franske liljer. Men det er større sannsynlighet for å lykkes hvis man også har en lunende hekk og et krypende dekke av busker og stauder. Det kan være fint å ha kanter til bedet, og plen eller stein der du skal gå eller leke. Så trenger du noen basisvekster.

E-planter
E-planter er et begrep som skal sikre deg planter som tåler ditt klima. Kanskje ikke de mest spennende vekstene, men de er trygge og gode. Grønn gledes programleder Mette Stensholt Schau har funnet fram til noen som er spesielt gode for deg som bor nord for polarsirkelen. Men også for den som ønsker seg ly for vind, eller en skråning som ikke krever all verdens innsats i framtiden.

Kakatoo? Det er ikke en papegøyes parringsrop, men en blomsternyhet du kan lære mer om denne gangen. For i tillegg til det mer trivielle skal du få se det litt mer spesielle. Hvert år dukker det opp nye gleder og nye farger i hagesentrene. Grønn glede byr på noen smakebiter fra årets hagegodteri.

Om serien
Årets serie "Grønn glede" er den femte i rekken. Ti tirsdager i løpet av våren og sommeren skal programleder Mette Stensholt Schau og hennes faste gartner Dag Arneson endevende alt fra en takhage i Bergen til den minste rekkehushage.

- Årets serie er veldig variert, som den jo pleier å være. Hage kan være så mangt, sier Mette. Programmene blir jo laget etter hvert, så akkurat nå er det ikke helt klart hvordan hvert program blir. men vi har en plan, forsikrer hun.

Hageprogram fra Naturredaksjonen, Program riks Bergen
Programleder: Mette Stensholt Schau, tlf: 41 10 51 45
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.noLENKER
  • Hjemmeside: