Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 14. desember 2001 kl 22.35 Bokbadet

Tove Nilsen med ny spenningsroman

Tove Nilsen er gjest hos bademester Anne Grosvold i kveld (NRK-foto: Ole Kaland)
Tove Nilsen er gjest hos bademester Anne Grosvold i kveld (NRK-foto: Ole Kaland)
Tove Nilsens roman ”Kvinner om natten” handler om en kvinnelig forfatter som bortføres av en drosjesjåfør. Forfatteren kjøres mot sin vilje til en avsidesliggende hytte, og et nattlig mareritt utvikler seg.

– Innimellom så kjente jeg at jeg ikke hadde lyst til å skrive denne boken, for den er ekkel. Det er hardt og vondt å skrive, men mest godt, sier Tove Nilsen som er gjest hos Anne Grosvold i kveldens ”Bokbadet”.

Historie om mot
I boken kommer det for en dag at drosjesjåførens kone har lest en av hovedpersonens romaner, og deretter har hun gått fra ham. Hovedpersonen i ”Kvinner om natten” bruker etter hvert ordene som forsvar, og begynner å fortelle som i ”1001 natt”.

Fra å begynne som en slags spenningsbok utvikler romanen seg til å bli en historie om mot, om overlevelsesmekanismer og om fortellinger. Eller kanskje snarere om fortellingens begrensninger. Denne bokens jeg-forteller er som kjent ikke den første kvinnen i litteraturen som, med hell, har møtt fysiske trusler med en strøm av ord. Men til forskjell fra i eventyret er det ikke alle situasjoner en kvinne klarer å snakke seg ut av.

Bokens jeg-forteller er heller ikke, som hun sørger for å fortelle kidnapperen, den første kvinnen som har utvist mot. Faktisk har hun, opp gjennom årene, samlet et helt arsenal med fortellinger om modige, eller dumdristige damer som kan konkurrere med de fleste menn når det gjelder mot og overmot.

Tove Nilsen debuterte i 1974, og har siden den gang mottatt blant annet Oktoberprisen og Riksmålsprisen. For romanen ”Øyets sult” ble hun nominert til Nordisk Råds litteraturpris i 1993.

Egenprodusert litteraturprogram
Programleder Anne Grosvold
Prosjektleder Haagen Guttu
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1 Tove Nilsen er gjest hos bademester Anne Grosvold i kveld (NRK-foto: Ole Kaland)
2 Tove Nilsen er ute med ny spenningsroman i høst, ”Kvinner om natten” (NRK-foto: Ole Kaland)