Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 25. april 1999 kl 23.15 NATOs operasjonssenter

NATOs operasjonssenter (t)

NRK1 søndag 25. april kl 23.15
NATOs operasjonssenter

NATO tar affære i Kosovo

Ideen om en eventuell full NATO-invasjon i Serbia har ikke på noe tidspunkt vært fremmed for stragene i alliansen. Dette fremgår i kveldens meget aktuelle BBC-dokumentar på NRK1.
Mens krigen i Kosovo intensiveres, ser vi hvordan NATOs tradisjonelle rolle som forsvarsallianse blir forandret til en kollektiv krigsmakt i angrepsposisjon. En dramatisk omdefinering som for bare få år siden ville vært utenkelig.
Hvordan skjedde denne forandringen? Hvem tok de avgjørende beslutninger, og hva vil konsekvensene bli?
NRK1 sender i kveld et rykende ferskt program laget av britenes fremragende dokumentarredaksjon, Panorama, der reporterne har gått bak NATOs fasade for å finne de riktige svarene.

Mislykket diplomati
Programmet viser innledningsvis hvordan man lenge prøvde å løse de indre konfliktene i Jugoslavia med diplomatiske virkemidler. Politiske og militære ledere blir i programmet intervjuet om hva som skjedde under forhandlingene med president Milosevic.
I NATOs hovedkvarter begynte man ganske tidlig å overveie hvor effektiv en luftkrig ville være. Man laget også scenarier der medlemslandene gikk inn med bakkestyrker mot serberne. Tanken om å foreta en full NATO-invasjon i Serbia har ikke på noe tidsapunkt vært fremmed for alliansens strateger.
Panorama setter også et kritisk søkelyset på den ensidige bombingen, og hvorfor man stadig velger å intensivere nettopp luftkrigen mot serbiske mål.
Blant dem som intervjues er general Wesley Clark, generalmajorene Jeremy MacKensie og William Nash. Dessuten får vi uttalelser fra politiske ledere i Europa og USA.

NRK1 søndag kl 23.15

Britisk dokumentar
Produksjon: BBC
Originaltitel: Panorama: War Room
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling