Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 22. juli 1999 kl 23.05 Moter i 100 år:: Sex

Moter i 100 år:: Sex (ttv)


NRK1 torsdag 22. juli kl 23.05
Moter i 100 år (4:4) Sex

Fra korsett til nakne bryster

Kvinner uten korsett, kvinner i bukser, kvinner i miniskjørt, kvinner med kort hår og kvinner uten BH. Den siste episoden i den fascinerende serien om moter i 100 år fokuserer på hvordan seksuelle tabuer er blitt opphevet gjennom årenes løp. - Moter handler om sex, fastslår Vogue-redaktør Joan Buck i programmet.
Det var den franske motedesigneren Jean-Paul Poiret som avvæpnet kvinnene sin \"rustning\", korsettet, brukt som våpen i deres seksuelle artilleri, da han introduserte bukser for kvinner for 100 år siden.
I programmet får vi se at synet på femininitet har endret seg betraktelig opp gjennom historien. Det fokuseres også på hvordan moten har strevd med å tilfredsstille vårt evige behov for å føle oss attraktive.
Kvinnekroppsidealet blir brukt som eksempel. I perioder har det vært in å være lubben, i andre perioder slank. Noen ganger er idealet å være brystfager, andre ganger er det flate bryst på moten.

Brøt tabuer
Seksuelle tabuer har brukket som fyrstikker gjennom det 20. århundre. I 1920-årene forsøkte noen stater i USA å bannlyse den nye korte skjørtemoten, fordi den viste for mye av kvinnenes ankler. 40 år senere utviklet man en klesmote som ville fått de gamle viktorianerne til å svime av.
Også kvinnenes plass i samfunnet har forandret seg dramatisk siden 1900. Nå er det full forvirring om seksuelle roller, noe som kommer til uttrykk i dagens motebilde, som varierer fra den nøytrale Armani-drakten til den provoserende stilen til Vonderbra.
Rød leppestift, sort lakk og høye hæler var tidligere noe som kjennetegnet prostituerte. Nå er dette et symbol på det respekterte forførende. En gang var hvitt symbolet på jomfruelighet. I dag er hvitt glamourfargen i drømmefabrikken Hollywood.
Vi får se Jean Harlow i hvit bias-klippet sateng og Marilyn Monroe som poserer for den kjente pin-up kalenderen på en seng av purpurrød sateng bare \"kledd\" i høyrød leppestift.

NRK1 torsdag kl 23.05
Tidligere sendt 29.3.99

Bilde (Via Scanpix/Internett)
Elegante Versace-modeller på catwalk\'n.

Britisk serie i fire deler
Regi: Jaci Judelson, Gideon Koppel
Norsk kommentar ved Merete Lie Hoel
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123
For mer informasjon: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364