Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 21. august 2002 kl 19.30 Fiskeren, jegeren og falkoneren

Med jakt-falk i høylandet

På jakt med vandrefalk i Skottlands fjell. (Foto: DR)
På jakt med vandrefalk i Skottlands fjell. (Foto: DR)
Den danske falkoneren Frank Skaarup tar med seg sine landsmenn René Bruun, jeger, og Steen Units, sportsfisker, på jakt etter hønsefugl (grouse) i det Skotske høylandet.

En fisker, en jeger og en falkoner setter hverandre i stevne. Med flue, rifle og jaktfalk legger de ut i det skotske høylandet. Idéen er at de skal lære av hverandres jakt- og fangstmetoder – og prøve krefter med terrenget som særpreger hver av de tre jaktformene.

Forbudt jakt
I siste sending i den danske serien handler det om en jaktform som er forbudt både i Danmark og Norge, mens for eksempel Storbritannia og Tyskland tillater slik jakt. Vandrefalken er verdens hurtigste fugl, og i stup kan den nå hastigheter helt opp i 240 kilometer i timen. Målet er å fange grouse, en spesiell rypeart som er utbredt i Skottland. Før falkoneren slipper falken løs, brukes en jakthund til å spore opp viltet.

Falkejakt er ikke bare en sport, men også en livsstil. Det krever flere års innsats å trene opp en vill vandrefalk. Og falkoneren risikerer alltid at falken ikke vender tilbake, men velger friheten.

Utvekslingsserie i tre deler fra DR TV
Originaltittel: Ude i naturen
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
På jakt med vandrefalk i Skottlands fjell. (Foto: DR)