Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 2. november 2002 kl 22.25 Fakta på lørdag: Gjennom den kinesiske mur

Forbilde for 60 millioner

2000 deltakere i det første
2000 deltakere i det første "Run for life" i Yunchian i Nord-Vest Kina med Mark Wang (på krykker) og Johann Olav Koss som frontfigurer (Foto: Borg Medier)
Mark Wang har brutt barrierer for 60 millioner funksjonshemmede i Kina – med norsk hjelp. Han ble lam etter en flyulukke for snart ti år siden, men nektet å være lenket til en rullestol. ”Fakta på lørdag” følger 21-åringen både i Kina, der han er en forgrunnsfigur innen handicap-idretten, og i Norge hvor han studerer internasjonal økonomi.

Odd Borgestrand, tidligere reporter i NRK TV-sporten, har sammen med fotograf Gunnar Bjerketvedt fulgt Mark Wang siden 1999. Det var dette året Mark sammen med den cystisk fibrose-rammede Ketil Moe fra Lillesand og en gruppe kinesiske funksjonshemmede deltok i Beijing Marathon. Hittil hadde funksjonshemmede sjelden vært å se i gatebildet i kinesiske byer.

Nå har Ketil Moe fullført sitt løp, men Mark følger lillesandguttens visjon videre i sitt arbeid for Kinas funksjonshemmede.

Opptak i Norge og Kina
Kveldens dokumentar følger Mark når han sammen med sangeren og musikeren Thomas Stanghelle besøker Ketil Moes grav. Filmteamet er også med når Mark stiller opp i Run for Life-arrangementet sammen med Johan Olav Koss i Kina. Mark blir mottatt som folkets helt hjemme, men han møter også skepsis på grunn av sitt enorme engasjement for at funksjonshemmede skal bli betraktet som fullverdige mennesker.

Det blir også en tur til Mark Wangs hjemby Yuinchuan i Nordvest-Kina, et besøk til Røde Kors United World College i Flekke og på Slottet hvor HKH Dronning Sonja gir audiens. Dronningen har en del av æren for at Mark kan studere i Norge.

Handicap-revolusjonen
Etter at Mark ga ut sin selvbiografi ”En blå himmel over livet” har aviser, radio og tv-stasjoner i Asia hjulpet ham til å nå ut med sitt budskap, og budskapet har nådd inn også i maktapparatet. Hans utrolige livshistorie er pensum i kinesiske barneskoler. Hans bok er trykket i 1,8 millioner eksemplarer, og i høst viser kinesisk fjernsyn en dramaserie om Mark Wangs liv.

Funksjonshemmede skal om kort tid få sin egen språkskole i hjemlandet. Dette er i samarbeid med United World College i Fjaler. Sunnaas sykehus samarbeider tett med rehabiliteringssenteret for funksjonshemmede i Beijing. Mark er den første kinesiske
funksjonshemmede som har tatt førerkort for bil, nettopp på grunn av samarbeidet med Sunnaas sykehus.

Norsk dokumentar innkjøpt fra Borg Medier
Regi: Odd Borgestrand
Produksjon: Borg Medier
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57